Löysin netistä kivan ohjeen kotitekoiselle kebab-lihalle (valitettavasti en muista lähdettä). Tämä pitää jakaa muillekin! (Tästäkään ei valitettavasti ole kuvia -tää syötiin ennen kuin kuvaaja pääsi paikalle...)

Ohje menee näin:

800G      Jauhelihaa (nautaa)

30g        Aromisuolaa

1/5 dl (=20ml)     Pippurisekoitusta (jotkut käyttävät pelkkää mustapippuria)

Laita mausteet astiaan ja lisää jauheliha.

Sekoita seos hyvin sekaisin ja paina vaikka rystysillä mahdolliset ilmat massasta pois. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä tiiviimmäksi saat jauhelihan sitä parempi.

Tee jauhelihamassasta noin 5cm paksuinen pötkylä ja kääri se TIUKASTI folioon.

Laita pötkylä pellille tai ritilälle 100 asteiseen uuniin ja anna sen kypsyä 3h 30 min.

ÄLÄ yritä nopeuttaa kypsymistä nostamalla uunin lämpöä, koska silloin tuloksena on jauhelihamureke !

 

Kun otat kebabin uunista, malta odottaa noin 10 minuuttia että neste kerkeää vetäytymään jolloin leikkaaminen sujuu paljon helpommin.

*******

Tekijän kommentit: itse käytin 750g naudan paistijauhelihaa. (750g koska tarjouksessa ollut paketti sattui olemaan sen kokoinen...). Seuraavalla kerralla kokeilen sotkea hirven jauhelihaa sekaan. Mikä estää kokeilemasta myös broitsulla tai oikeaoppisesti lampaalla. Uskoisin, että mitä rasvattomampi jauheliha, sit parempi lopputulos. Sika-nauta ei varmaan ole paras mahdollinen...

Suolana käytin aromisuolan, Herbamare-yrttisuolan ja tavallisen jozon sekoitusta (no kun aromisuolaa ei ollut purkin pohjalla kuin 15g...). Varmaan ihan tavallinen suola käy yksistäänkin.

Pippurisekoitusta laitoin noin 15ml. En tykkää kovin pippurisesta ruuasta ja netissä ko. ohjeen kohdalla kokeilijat ovat kehuneet tuota ohjeen mukaista annostusta erittäin vahvaksi.

Lihan sekoitin sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Joku monitoimikonekin voisi olla tässä ihan näppärä.

Lopputulos oli erittäin maistuvaa! Valitettavasti lihalastuista ei tullut kovin ohuita, koska veitseni ei ollut ihan parhaimmillaan (vaikkakin oli kaikista terävin veitsi...) Jääkaappikylmänä sitä lihaa olis ehkä voinut leikata paremmin. Nooh... Ei se makuun vaikuta! Ja kun ei tosiaan oo liian vahvasti maustettua, niin ei haittaa vaiks siivut on vähän paksumpia. Oli kerrankin semmoista lihaa, että saattoi syödä useammankin siivun kerralla! Eikä hyvää makua ainakaan vähentänyt tieto siitä, että liha oli itse tehtyä...

HYVVÄÄ!!!!!

***********

Muokattu 24.10.2007

Tein taas satsin kebabia, käytin tällä kerralla 700g naudan paistijauhelihaa ja 250g broilerin paistijauhelihaa. Mausteeksi laitoin 20ml pippurisekoitusta ja reilun 30g Aromat-suolaa. Koska jauhelihaa oli sen verran enemmän, pidin lihaa uunissa neljä tuntia. Pikkasen maistoin tuotosta, ja tuntui olevan maut kohdillaan. Kunhan tuo vielä hetken jäähtyy, niin se pääsee jääkaappiin vilvoittelemaan. Huomenna sitten kokeilen, josko juustohöylä tehoaisi jääkaappikylmään lihaan...

Tässä "pötkylä" on menossa uuniin:

1009308.jpg

Ja tässä se pötkylä on neljän tunnin uunituksen jälkeen:

1009309.jpg