Miksi pullani ei onnistunut? Löytyisikö täältä selityksiä?

Liepä on mautonta:

Valmiin leivän makua ei voi enää muuttaa. Kokeile päällystää leipä vaikka mausteisilla levitteillä. Seuraavalla leipomiskerralla kokeilet laittaa vähän enemmän mausteita.

Leipä on kylmää:

Lämmitä kylmä leipä mikroaaltouunissa tai folioon käärittynä uunissa. Lämmin leipä tuntuu tuoreelta ja maistuu paremmalta.

Leipä on kuivunutta:

Kääri leipä kosteaan pyyhkeeseen ja laita jääkaappiin vuorokaudeksi. Kuumenna leipä nopeasti kuumassa uunissa, niin leivästä tulee taas mehevä.

Leipä murenee leikatessa

Kostuta veistä ennen leivän leikkaamista. Jos leipä on pehmeää ja tarvitset erittäin ohuita viipaleita, pidä leipää ensin hetki pakastimessa ja leikkaa kohmeinen leipä viipaleiksi.

Leipä jämähti kii vuokaan:

Jos leipä ei irtoa paistovuoasta, kääri vuoka heti kylmällä vedellä kostutettuun pyyhkeeseen ja odota viisi minuuttia. Sitten leipä irtoaa helposti.

Taikina tarttuu kaulimeen:

Jos taikina tarttuu kaulimeen, voit joko ripotella jauhoja kaulimeen ja taikinan pinnalle, tai laittaa kaulin hetkeksi pakastimeen ja kokeilla kaulimista uudelleen kylmällä kaulimella.

Haluan leipääni pehmeän kuoren:

Jos haluat leipään pehmeän kuoren, peitä valmis leipä liinalla.

Haluan leipääni kovan kuoren:

Jos haluat leipään tai piirakkaan kovan tai rapean kuoren, jätä jäähdytä leivonnainen peittämättä.

Taikina ei kohoa:

Oliko taikinaneste kuumaa? Liian kuuma neste tappaa hiivan. Sekoita haaleaan nesteeseen uusi annos hiivaa (alkuperäistä hieman pienempi) ja alusta taikinaan. Entä oliko hiiva vanhaa ja kuivaa? Silloin nostatusteho on kadonnut. Sekoita silloinkin uusi annos hiivaa haaleaan nesteeseen ja alusta taikinaan.

Jos taikina on kylmä, hiiva ei toimi. Nosta kulho lämpimään vesihauteeseen. Älä tuuleta silloin, kun leivot hiivataikinasta!

Jos taikina on kovaa, hiiva ei jaksa toimia niin vauhdilla. Alusta taikina löysemmäksi lisäämällä tippa nestettä.

Taikina kohoaa nopeasti ja lätsähtää vielä nopeammin:

Onko taikina kovin löysää? Lisää siihen leipoessasi vähän jauhoja. Toisaalta liian kuumassa paikassa taikina kohoaa liian nopeasti. Jos leivonnaiset alkavat laskea leivinpellillä, nosta ne mahdollisimman nopeasti hieman kuumempaan uuniin.

Leivän pinta repeilee:

Tälle ei voi tehdä enää mitään. (Mutta eihän se makuun vaikuta!) Seuraavalla paistokerralla, kannattaa tarkistaa paistolämpötila. Liian kuumassa uunissa leivän pinta repeilee. Syy voi olla myös liian lyhyessä kohotusajassa tai liian pienessä hiivamäärässä. Tai taikinassa on liikaa jauhoja.

Pulla on sisältä raaka ja tiivis:

Syynä voi olla kylmä kohotuspaikka, liian lyhyt kohotusaika, taikinassa on liikaa sokeria ja rasvaa... Jos itse lisään em. aineita, lisää taikinaan myös hiivaa.

Leivässä on huono maku ja haju:

Leivonnaisessa on liikaa hiivaa tai taikina on kohonnut liian kauan.