Löysin Lallatilaan blogista mielenkiintoisen idean tehdä sämpylät muffaripellillä. Tätähän piti kokeilla heti. Muffarit tuntuivat minusta pikkasen turhan pieniltä sämpylöiksi, joten ajattelin kokeilla Lidlistä ostamaani kuuden pikkukakun pelliä. Ja tämmösiä niistä sit tuli:

933701.jpg

Lallatilaan ohjetta muokkasin vähän: 

3 dl vettä

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa (siirappikin käy)

1 dl ruishiutaleita

1/2 dl kaurahiutaleita

1/4 dl kaljamaltaita

4 dl vehniksiä (raakapakaste-versioon laitoin 3 dl sämpyläjauhoja ja 1 dl vehniksiä, muissa on pelkkiä vehniksiä)

1 pss kuivahiivaa

2 rkl öljyä

 

Lämmitin veden mikrossa tosi kuumaksi. Sekoitin kuuman veden joukkoon suolan, hunajan, hiutaleet ja maltaat. Odotin, että seos jäähtyi käteen sopivaksi. Lisäsin jauhot ja öljyn. Kohotin lämpimässä liinan alla. Vaivasin pöydällä isommat ilmat pois (taikina on ehkä hieman tavallista sämpylätaikinaa löysempää) ja jaoin taikinan 6 osaan. Palat muotoilin pellille sopiviksi ja painelin spraypullolla öljytyn pellin koloihin. Kohotin. Paistoin 225 asteessa 15 min.

 

Ensimmäisen pellillisen tein "taloudellisena" versiona. Laitoin kohottamattoman pellillisen kylmään uuniin. Käänsin lämmön 225 asteeseen. Uuni lämpeni semmoiset puolisentuntia (= sämpylät kohosivat samalla ja alkoivat vähän jo kypsyä) ja sen jälkeen paistoin sämpylöitä ehkä reilun 5 min. Sai samalla sen uunin lämpiämiseen kuluvan energian (ja ajan) käytettyä hyödyksi. Ja pääsi nopsempaan leipomisen makuun... Toinen pellillinen nousikin sit sillä aikaa kun eka pelli oli uunissa.

 

Tosiaan samalla perusohjeella tein raakapakastekokeilun. Tein taikinan ihan normaalisti ja kohotin kulhossa. Leivoin sämpylät ja laitoin ne kohottamattomina pakastimeen. Katotaan sit vaikka loppuviikosta, jos paistaisin ne sämpylät... Kerron kyllä sitten, mitä niistä tuli.