Päätimme Marttalassa (martat.fi) lyödä hynttyyt yhteen ja pitää leikkimieliset leipomistalkoot. Kukin kynnelle kykenevä Martta tai kaappimartta leipoo kotonaan joululimppua ja raportoi Ruokanurkassa talkoiden onnistumisesta ja leipomisen ongelmakohdista. (Keskustelu aiheesta löytyy täältä ja raportointia täältä)

Minä tein limppuni tämmöisellä ohjeella

1 l piimää
50g hiivaa (käytin 2pss kuivahiivaa)
800g ruisjauhoja
800g vehnäjauhoja
2 dl siirappia
2 rkl pomeranssinkuorta
1 1/2 rkl kuminaa (laitoin vain 1 rkl)
1 rkl suolaa
Voiteluun siirappia ja vettä

(pipari- tai murotaikinaa, esim. pakaste)

Kiehauta siirappi ja mausteet. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva piimään. Lisää haaleaksi jäähtynyt mausteseos. Lisää taikinaan ruis- ja venhäjauhoja ja alusta taikina.

Anna kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi

Ota taikina leivinpöydälle. Käytä leipomiseen ruisjauhoja. Jaa taikina neljään osaan ja leivo ne pyöreiksi leiviksi. Kohota liinan alla.

Pistele leivät ja paista 200 asteessa noin 30 minuuttia. Voitele leipä siirappivedellä. Jos haluat joululimppuun pipari- tai murotaikinatähden, paian ohut tähti pintaan ja paista leipää vielä noin 10 minuuttia.

Anna leipien jäähtyä ritilällä ilman peitettä

*********

Taikina oli vaivattaessa aika sitkeää, melkein kuvittelin jo mitanneeni jauhot väärin! Loppupeleissä taikina oli ihan sopivaa. Sen verran hätäinen olin leipomuksissani, ettei taikina kohonnut oikein kunnolla. Ensinnäkin taisin kaataa mausteliemen liian aikaisin, en kohottanut taikinaa tarpeeksi kauaa (vaikka kauan se kohosikin...), eivätkä limputkaan nousseet tarpeeksi kauaa. Noooh, mutta makuun sillä ei onneksi ollut mitään vaikutusta. Tuli tosi hyviä. Pikkasen turhan pieniä olivat nämä mun limput, mutta seuraavalla kerralla (jos vaikka malttaisin odotella tarpeeksi kauan...) tiedän varoa...

Tässä kuva valmiista limpuista.

Ja kun sitä murotaikinaa kerta oli, niin lopusta taikinasta tein ihan perus-pipareita: