Tämä ruokalaji on minun oma innovaationi muutaman vuoden takaa. Toki on mahdollista, että joku muu on kehitellyt tämän saman idean jo aikaisemmin, mutta itse en ole saanut ideaani mistään kokkiohjelmasta tai keittokirjasta. (Ainakaan tietoisesti!)

1112668.jpg

Ohje:

Laita pastan keitinvesi kattilaan, mausta liemikuutiolla. Halutessasi voit lisätä keitinveteen myös limen kuorta raastettuna sekä yhden limen mehun. Lisää pasta kiehuvaan veteen. (Minulla oli 3l kattila, ja keittämättömänä pastaa oli ehkä puolen kattilallista) Voit käyttää perinteistä makaroonia tai jotain kuviopastaa. (Itselläni oli nyt simpukkapastaa). Kaada kypsä pasta lävikköön ja valuta kuivaksi. Kippaa pasta uunivuokaan.

Samalla, kun odotat pastaveden kiehuvan, aloita "kastikkeen" teko. (Laita myös uuni kuumenemaan 225 asteeseen.) Mittaa pieneen kattilaan 1-1,5 dl vettä. Raasta joukkoon kahden (tai kolmen) limen kuori sekä purista mehu. Anna kiehua. Lisää "hyppysellinen" suolaa ja ripaus sokeria. Tarkista maku. Halutessasi voit lisätä vielä hunajaa ja/tai valkopippuria. Maku saa olla aika kirpsakka. Lientä on kuitenkin hyvinhyvin vähän, joten pienen tipan pitää antaa aika tuju maku.

Paista kirjolohisuikaleet tai -kuutiot paistinpannulla (minulla oli 300g) tosi nopsaan, lähinnä otat värin pintaan. Kala kypsyy kuumalla pannulla tosi äkkiä ja vuoka menee kuitenkin vielä uuniin. Parasta olisi, jos kala on naturellia (limetin maku tarttuu parhaiten). Tällä kerralla käytin hunaja-kerma-marinoitua kalaa, koska maustamatonta ei lähikaupastamme juuri nyt löytynyt. Levitä "ruskistetut" kalasuikaleet pastan päälle.

Levitä "kastike" tasaisesti joka kohtaan kalojen ja pastan päälle. Käytä vaikka ruokalusikkaa apuna. Ripota päälle ihan pikkiriikkisen juustoraastetta (150g pussista menee puolet). Käytin kevytemmentalia, mutta muutkin juustot käyvät. Laita vuoka kuumaan uuniin n. 20-30 minuutiksi (=juusto on saanut mukavasti väriä).

Limetin maku maistuu sopivan kirpeänä pastassa ja kalassa.