Sain miehen siskolta aavistuksen päiväysvammaisen Muksun päärynäsosetetran (=vauvanruokaa). Hän olisi heittänyt sen pois, mutta minä lupasin käyttää sen leivonnassa. Päiväys on kuitenkin vain parasta ennen, ei viimeinen käyttöpäivä. Kovasti mietin, mitä soseesta teen (suolaista vai makeaa) ja päätin kokeilla soseen toimivuutta sämpylätaikinan pohjassa.

Aamulla ensin haistoin ja maistoin sosetta, ettei ollut mitään vanhentumisen merkkejä. Sose maistui samalta kuin tuoreetkin (vertailupurkkeja löytyy... =D ). Sitten vaan alettiin kehittelemään taikinaa!

Taikina syntyi tämmöisellä ohjeella:

2 dl vettä

2 dl päärynäsosetta (=yksi purkki/tetra)

1 tl suolaa

1 rkl siirappia

1,5 dl ruishiutaleita

reilu 1/4 dl kaljamaltaita

n. 1 rkl puuroa

4 dl vehniksiä

1 pss kuivahiivaa

2 rkl oliiviöljyä

 

Lämmitin veden ja päärynäsoseen mikrossa. Lisäsin kuumaan liemeen siirapin, suolan, hiutaleet ja maltaat. Kun seos oli jäähtynyt kädelle sopivaksi, lisäsin joukkoon pirpanalta jääneen aamupuuron jämät, vehnäjauhot, joihin olin sekoittanut kuivahiivan, ja lopuksi oliiviöljyn. Annoin taikinan kohota 30 min. Leivoin taikinasta 6 sämpylää "leivosvuokaan" (6 leivoksen pelti, tavallaan kuin muffinipelti). Lykkäsin pellin heti kylmään uuniin ja laitoin uunin lämpiämään 225 asteeseen. Uuni lämpesi noin puolisentuntia (sämpylät kohosivat samalla ja alkoivat jo hieman kyspyä), jonka jälkeen paistoin sämpylöitä vielä n. 5 min.

Tämmöisiä sämpylöistä syntyi:

1168829.jpg

Sämpylät ovat siirapin ja maltaiden vaikutuksesta aika tummia. Päärynä ei paljoakaan tuossa maistu, mutta muuten sämpylät ovat hyviä! Taikina oli aavistuksen turhan löysää leivottavaksi. Jauhoja olisi saanut olla enemmän tai sitten pohjaksi olisi riittänyt desi vettä ja purkki päärynäsosetta. Toisaalta leivosvuoassa paistettuna sämpylöitä ei paljoa tarvinnut vaivailla. Kunhan paineli vuokaan sopiviksi! Ja pehmeä taikina kohoaa paremmin...