Monessakin blogissa olen ihaillut (ja kuolannut...) Herkku-uunin innoittamana tehtyä peltileipää. (Ohje alkuperäisessä muodossaan). Eilen illalla alkoi leivotuttaan ihan tosissaan ja päätin pyöräyttää juuren muhimaan yöksi.

 

Laitoin kulhoon litran haaleaa vettä, 3 dl neljänviljan hiutaleita sekä puolipussia kuivahiivaa. Sekoitin aineet kunnolla ja jätin liinan alle muhimaan yöksi. (12 tuntia pitää antaa juuren käydä).

Aamulla lisäsin miedosti haiskahtavan juuren joukkoon 1,3kg vehniksiä, reilun 1 rkl suolaa ja 1,5 pss kuivahiivaa. Lisäksi lorautin oliiviöljyä arviolta 3-4 rkl (ei mitään mittausta...). Taikina oli todella kovaa vaivata.

Annoin taikinan kohota liinan alla 30 min. Kippasin taikinan uunipellille, taputtelin pellin kokoiseksi ja ripsottelin hieman vehniksiä pinnalle. Peitin taas liinalla ja kohottelin 30 min. Sen jälkeen pistelin haarukalla kauttaaltaan ja lykkäsin 200 asteiseen uuniin alimmalle ritilätasolle n. tunniksi. Lopuksi käänsin lämmöt pois ja annoin leivän muhia uunissa vielä varttin verran. (--> loistava, rapsakka kuori).

Tämmöstä siitä sitten tuli:

1168831.jpg

Pikkasen on ehkä turhan vaalea tuo leivän pinta. Olisi voinut olla aavistuksen ylempänä uunissa. Mutta leipä on hyvää! Tätä kokeillaan toistekin!