Päästin jauhopeukaloni valloilleen oikein pahemman kerran. Pidin varsinaisen jauhonpölyisen leipomisviikonlopun. Aloitin perjantai-illalla sillä, että tein peltileipään juuren muhimaan yöksi (nesteeksi laitoin tällä kertaa rasvatonta maitoa -tällä kertaa tein kaikki taikinat maitoon, kun sitä oli pakkasessa niin monta purkkia odottamassa leipomista.). Lauantaiaamuna kahdeksan aikoihin vaivasin peltileivän taikinan loppuun asti. Lisäksi tein yhden patonkitaikinan kohoamaan. Sitten suuntasinkin töihin "muutamaksi" tunniksi -työpäivän ja kauppareissun jälkeen olin kotona joskus puoli kolmen tietämillä.

Tässä vaiheessa tarkkakorvaisimmat lukijamme hieraisevat silmiään. Tein siis pari hiivataikinaa ja painuin töihin. Juu-u. Käytin hyväkseni Ullan pullasta lukemaani ohjetta kylmäkohotukseen. Laitoin taikinakulhojen päälle Ullanunelmasta tilaamani suojahuput ja nostin taikinat lämmittämättömään vinttiin. Ulkona oli aste-pari plussaa, ja vintissä taisi olla viiden asteen hujakoilla. Ennakko-odotuksistani huolimatta taikinat kohosivat hienosti - ja taas toisaalta pysyivät kulhoissaan...

Lauantaina iltapäivällä aloitin tositoimet. Ensin tein patonkeja erilaisilla "täytteillä": yhteen maustevoin loppu, pariin keijua ja juustoraastetta, yhteen pelkkää juustoraastetta, yhteen keijua ja pippurisekoitusta ja paprikajauhetta, yhteen keijua ja pitsamaustetta, yhteen keijua ja grillimausteseosta, pariin keijua ja yrttisekoitusta (Lidlistä, sis. persiljaa, sipulia, ruohosipulia, valkosipulia...) Ja lopuksi paistoin peltileivän. Illalla vielä tein hitaasti kohoavan ruislimpputaikinan vintin puolelle kohoamaan. Laitoin taikinan varmuuden vuoksi kylmälaukkuun, ettei pakkanen vaan pääse puraisemaan yön aikana. Täytyy sanoa, että kerrankin oli taikina kunnolla kohonnut!!! Limpun "juuri" tehtiin piimästä -ei tarvinnut hapattaa. Tulee "nopeesti" (sikäli kun pitkillä kohotusajoilla + pitkällä paistoajalla voi tulla nopeesti...) ja maku on silti kohdillaan.

1241379.jpg

Tässä peltileipä ja taustalla pari patonkia (hm... vissinkin pippurisekoitus- ja grillimaustepatongit).

Tänään sunnuntaina jatkoin urakointia tekemällä sämpylöitä, ruislimppua (siitä illalla tehdystä taikinasta) ja pullaa. Sämpylät tein ihan sämpyläjauhopussista löytyvällä ohjeella, perus-sämpylöitä siis. Pullaa tein kolmella erilaisella ohjeella: yhden tein ihan perus-pullataikinan, yhden tein Pakkopullan kauraisten pullien ohjeella ja yhden tein soveltaen kristallipullien ohjetta. (Sovellus siksi, että tein 2x taikinan ja minulla oli vain yksi purkki vaniljakastiketta -korvasin loput nesteet maidolla)

Edit klo 18:20

Viittaan kintaalla Ullan extreme-leivontaan. Meilläkin neiti auttoi tomerasti äitiä... Ettei vaan penkillä kohoavat sämpylät pääse kohoamaan liikaa... =S Keittiöpuuhat ovatkin välillä kirjaimellisesti välineurheilua -erilaisilla välineillä yritetään estää apukokkia urheilemasta... Esim. just nyt on syöttötuoli tiskikoneen edessä ettei neiti tättähäärä pääse kääntelemään pesuohjelmaa turhan paljon etiäppäin. Sitä saattaa muuten reilun tunnin pesuohjelma mennä vajaassa tunnissa läpi...