Useassakin blogissa olen nähnyt tehtävän patonkeja. Nyt en valitettavasti muista, keneltä tämän ohjeen kopsasin.

 

Käyttämäni ohje oli tämmöinen:

1/2 l vettä tai maitoa

1 pss kuivahiivaa

2 tl suolaa

2 rkl sokeria, siirappia tai hunajaa (käytin hermesetasta)

1/2dl öljyä

4 dl ruisjauhoja

n. 8 dl vehnäjauhoja

Sekoita kädenlämpöiseen nesteeseen suola, sokeri ja ruisjauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Lisää osa vehnäjauhoista ja sekoita kunnolla. Alusta taikina lopuilla jauhoilla. Vaivaa lopuksi öljy taikinaan. Kohota 30 min. liinalla peitettynä lämpimässä, vedottomassa paikassa (minä kohtin ekaa taikinaa liki 7 tuntia viileässä vintissä). Kaada taikina jauhoitetulle työlaudalle ja jaa taikina kolmeen osaan. Kauli taikina suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä täyte. Rullaa levy tiukaksi rullaksi (vähän kuin korvapuusteja tekis!) Nosta rulla leivinpaperin päälle uunipellille saumakohta alaspäin. Kohota 30 minuuttia. Voitele vedellä ja tee muutama viilto rullan pintaan. (Halutessasi voit ripotella juustoraastetta tai yrttimaustetta pintaan). Paista 225 asteisessa uunissa noin 12 min.

Täytteeksi voi laittaa esim. maustevoita, voita ja juustoraastetta, pelkkää juustoraastetta, mausteseoksia, tuorejuustoa... Omat makunystyrät asettavat rajat!