Tämän viikonlopun aikana teen "ekskursion" täytekakun salaisiin syövereihin. Olen tätä silmälläpitäen kysellyt Pinkkikseltä yhtä sun toista. Ja varsinkin sitä toista... Lisäksi olen surffannut pitkin blogeja kurkkimassa kakkuohjeita ja vinkkejä. Erityisesti Kinuskikissan ohjeita on tullut lueskeltua. Voisin jopa sanoa, että täytekakku on minulle toistaiseksi ihan outo tapaus. Tähän asti olen tehnyt kakun aina kääretorttupohjasta ja "plätiköinyt" kermaa päälle kuin parempikin rappari. Ihan muutaman viikon päästä on edessä pirpanan 1v synttärit, joten "ihan pikkasen" pitäis harjoitella ennen sitä... Olen jo jonkun aikaa haaveillut "oikein kunnollisen" täytekakun tekemisestä -jonka päällystän marsipaanilla... Ja vielä laitan jotain pientä kuvaa marsipaanille. Askel askeleelta edetään. Tänään pyöräytin pohjan, huomenna aamulla teen täytteen ja iltasella pitäisi sitten se marsipaani "heilauttaa" päälle. Katotaan, miten lopulta käy... Työkavereita jo uhkailin, että saavat taas maanantaina olla minun testiryhmääni. (On niilläkin kohtalo -harva se maanantai kuskaan niille jotain syötävää...) 

Vuokana käytin siis tällä kertaa pyöreää kakkuvuokaa (halkaisija n. 24 cm -mitattu 20cm viivottimella, joten "pientä" heittoa voi olla...). Ja kyllä, omistan kyllä kakkuvuoan, mutta en ole sitä kertaakaan käyttänyt kakunpaistoon. Mutta kerta se on ensimmäinenkin!

Pohjan tein yksinkertaisella kolmen lasin ohjeella. Ensin valitsin kaapista kolme samankokoista, isoa lasia. Ensimmäiseen lasiin rikoin neljä kananmunaa. Toiseen kippasin sokeria niin paljon, että sokerin pinta oli tasassa munien pinnan kanssa. Kolmanteen lasiin laitoin yhtä paljon vehnäjauhoja ja lisäksi 2 tl leivinjauhetta (oli aika reiluja lusikallisia!)

Lämmitin uunin 175 asteeseen. Sillä aikaa voitelin vuoan ja korppujauhotin. (Käytin kyllä mannaryynejä...). Kun uuni oli lämmennyt, vaahdotin voin ja sokerin vaaleaksi, kovaksi vaahdoksi (=kun vatkaimista valuvalla taikinalla voi piirtää taikinan pintaan). Sihtasin keskenään sekoitetut vehnikset ja leivinjauheen pienissä erissä joukkoon ja sekoitin nopeasti tasaiseksi. Kaadoin taikinan vuokaan ja kopautin vuokaa pari kertaa pöytää vasten (ilmat lähtee). Paistoin uunin alatasolla n. 40 min.

1260508.jpg 

Tadaa! Mun mielestä aika onnistunut yksilö. Pohja kohosi hienosti -ja jopa suht. tasaisesti! Pinta ei kärventynyt liikaa. Ja mikä parasta (ja erikoisinta...), pohja irtosi vuoasta tosi helposti! Ja kun aikaa kakun paistamisesta on kulunut jo jokunen tunti, ei vieläkään ole tapahtunut mitään katastrofeja...

Huomenna pitäisi a) tehdä pari erilaista täytettä, b) leikata kakku kolmeen osaan (jaiks! Never before...) ja c) täyttää kakku. Ja tämä kaikki pitäisi tehdä aamupäivän aikana, jotta pääsen illalla päällystämään kakun ja koristelemaan...

Siispä... Huomenna jatketaan...