Löysin Yhteishyvän Ruokamaailma-liitteestä herkullisen munkkiohjeen. Ja totta ihmeessä sitä piti kokeilla... Tässä ohje kopsattuna suoraan Ruokamaailmasta:

Taikina:
75 g margariinia
2,5 dl maitoa
25 g tuorehiivaa
0,5 tl suolaa
1 dl sokeria
6,5 dl vehnäjauhoja
rypsiöljyä paistamiseen

Rahkatäyte:

200 g maitorahkaa
2 tl sitruunan kuorta
4 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
pinnalle sokeria
 

Valuta rahka suodatinpussissa kuivaksi taikinan teon ajan. Sulata rasva kattilassa miedolla lämmöllä. Lisää joukkoon maito ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi (37 astetta). Ota kattila pois liedeltä ja kaada neste kulhoon. Murenna ja liuota hiiva nesteeseen. Lisää suola ja sokeri. Lisää jauhoja erissä nesteeseen ja vaivaa taikinaa, kunnes siitä tulee notkeaa ja se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa tasaiseksi. Leivo taikinasta pullia, kohota niitä noin 20 minuuttia liinalla peitettynä. Pese sitruuna huolellisesti ja raasta sen kuorta. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Kuumenna öljy valurautapadassa 180-asteiseksi. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, kokeile rasvan kuumuutta leipäpalalla; sen tulee ruskistua kauniisti noin minuutissa. Varo kuumaa rasvaa ja pidä erityisesti huolta, ettei vettä joudu rasvan sekaan! Paista munkit muutama kerrallaan, käännä paiston puolivälissä. Valuta munkit talouspaperin päällä. Täytä munkit rahkatäytteellä kapeakärkisellä pursottimella. Sokeroi sen jälkeen paperipussissa tai lautasella.

Itse tein taikinan kahdenkertaisena, rahkatäyte riitti kuitenkin ohjeenmukaisena, ja sitä jäikin pieni tippa. (Tosin, lisäsin rahkaseoksen joukkoon pipareista jäänyttä sitruunakiisseliä, ilman sitä rahkaa olisi ollut jämptisti munkkeihin). Rasvan ja sokerin tilalla käytin aikaisemmista leipomuksista (=täytekakuista) jäänyttä voikreemiä, sehän on pelkkää voita ja sokeria... Omasta päästä lisäsin vielä ropsauksen kaardemummaa (mun lempparimauste...). Sokerointiin käytin erikoishienoa sokeria, kun sitä sattui olemaan kaapissa.

Munkit otin muotilla Tammikuun blogin innoittamana. Muotteina käytin sydämenmuotoista Heirolin pienehköä muottia, Heirolin perinteistä piparimuottia (suunnilleen tuon sydän-muotin kokoinen) sekä muovista, hieman isompaa muottia, jonka sain Ebeltä Sly:n kakkoskierroksen viimeisessä paketissa.

Tässä kohoavat munkit:

1460889.jpg

(Huomatkaa, miten hyvin munkit ja leivinliina sointuvat yhteen -molemmissa on sydämiä...)

Tuo muotilla ottaminen oli helppoa ja hauskaa. Ainoa vain, että muottini oli vähän sopimattomia tähän tarkoitukseen. Hieman isommat muotit olisi toimineet paremmin (=pitäneet muotonsa kohotuksessa + paistossa). Toisaalta perinteiset pipari-muotit ei olleet tarpeeksi selkeällä kukka-reunalla, niistä tuli lähinnä epämääräisiä pyörylöitä... Mutta idea on loistava! Tätä kokeillaan toistekin, ja vaikka perinteisissä pullissakin!

Tässä viimeinen munkki tirisemässä:

1460890.jpg

Ja tässä vielä kuvaa valmiista, täytetyistä ja sokeroiduista munkeista:

1460888.jpg