Iski hirveä ompeluinnostus. Tai niin. Osasyynä on toki se, että miehen työvaatteita piti vähän paikkailla. Ja samalla kun kaivoin ompelukoneen esille, oli siis hyvä syy ommella jotain muutakin.

Kaava on Burdan valmiskaava. Paketissa oli kaavat sortseihin, raglan-hihaiseen t-paitaan, verkkarihousuihin ja raglan-hihaiseen hupparitakkiin. Koot ovat väliltä 68-96, joten kaavat ovat todella pitkäikäiset. Nyt käytin kokoa 86, vaikka neidin muut vaatteet ovat kokoa 80. Eli kasvunvaraa on... Yksinkertaisuudessaan mallit on helppoja toteuttaa. Ja perus-trikoosta tai collari-neuloksesta surauttaa äkkiä vaatteita. (Verkkarikangas on oikein ihanteellista -se ei liesty, joten reunoja ei ole pakko huolitella! Sopii tämmöselle laiskalle kraatarille -vai midinettikö minä olen?)

Kankaat ovat vanhoja, etten sanoisi jopa legendaarisia. Olen itse patsastellut n. 20v sitten samanmoisissa kuoseissa... Vaan miksikä nuo kankaat kaapin hyllyllä muuttuisivat, eivät miksikään!

1648260.jpg

Tässä on kesä-verkkarit. (Ei, puntit eivät ole erimittaiset, vaikka kuvassa niin näyttääkin.) Tästä kankaasta äitini teki minulle verkkapuvun, kun olin suunnilleen ekalla luokalla. Vitsit se puku oli mun lemppari! Housut käytin niin loppuun kun vaan pystyin. Kun polvet oli puhki, leikkasin housuista sortsit.

1648258.jpg1648261.jpg

Tässä on kesäksi sortsi-setti. Paidasta puuttuu vielä nepparit. Erinäisistä syistä en viitsinyt ruveta hakkaamaan neppareita kii neidin päikkyaikaan... Tästä kankaasta äiti teki minulle ja itselleen hameet, vyötäröllä oli kuminauhana semmoinen leveä kuminauha, jossa toisessa reunassa oli pieni rimpsureuna. Eli se oli tarkoitettukin näkösälle eikä mihinkään kuminauhakujaan. Aitoa kasarimeinikiä... =D Puserokuvassa näkyy myös meidän pakastimen "lapsilukko" -virtanappuloiden päälle teipattu paperinpala...

Tuon puseron kanssa meinasi tulla tenkkapoo. Leikattuani kaikki kappaleet lueskelin teko-ohjeesta, että pitäisi laittaa tukikangasta tuonne nappilistoihin. Just joo. Kaivelin varastojan epätoivon vimmalla, eikä pienitäkään tukikankaanpalasta löytynyt! Meinasin eilen illalla jo heittää kirveen kaivoon, mutta yön aikana sain valaistuksen. Laitoin "tukikankaat" samasta trikooneuloksesta, mutta laitoin langansuunnan toiseen suuntaan. Koska joustosuunnat menevät ristiin, tulee lopputuloksesta tukevampi. Neppareiden väliin jää kolme kerrosta triikoota. Luulis löytyvän kestävyyttä...

Hupparin ajattelin vielä tehdä collarineuloksesta. Löysin varastostani tummanpunaista ja neonkeltaista collarineulosta. Täytyy vielä kaivella vähän varastoja, josko löytyisi vaikka resorikangasta.

Hongkong-tavaratalosta lähti tänään mukaani kympillä viisi aikuisten t-paitaa (kokoa XL), kaksi valkoista, kaksi vaaleansinistä ja kaksi vaaleanpunaista. Noista puseroista ratkon ainakin nuo valkoiset, vaaleanpunaisen ja toisen vaaleansinisen ja "tuunaan" puseroista vähän minikokoisia kesävaatteita. Hyötykäytän valmiit helmapäärmeet, pääntien joustimet yms. Kaverin poju saa 1v lahjana toivotun yöpuvun ja meidän pimpulakin saa jotain "pientä". Kuulostaa ehkä hassulta, mutta kympillä en saisi tuota määrää kangasta! Varsinkin kun värit olivat just eikä melkein. Täällä pikkupaikkakunnallakun ei ole mitään eurokankaita... (Löytyy kaksi kangaskauppaa, toinenkin keskittyy vain verhokankaisiin ja -tarvikkeisiin) Toisaalta saumojen ratkomisessa on vähän puuhaa, mutta mitäs tuosta!

Samaan ompeluinnostukseen pyöräytän kaverin tytölle 2v lahjaksi petivaatteet: lakanan, pussilakanan ja tyynyliinan. Varastosta löytyy käyttämättömiä, sopimattoman kokoisia ja sopimattoman värisiä (heh) lakanoita. Ei muuta kuin rips vaan revitään liinavaatteet kappaleiks ja kootaan uuteen malliin.

Yksi pikkujuttu minua vaan harmittaa tässä ompelutouhussa. Minulla ei ole saumuria! Vähänkö olis helppo ja nopsa hurautella noita trikoovaatteita ja lakanoita kasaan! Ompelukoneella joutuu kaikki reunat käymään kahteen kertaan läpi, ensin huolittelemaan ja sitten yhdistämään. Saumurilla saa sauman ja huolittelun yhdellä hurauksella.

Ja kaikista eniten minua harmittaa se, että minulla olisi mahdollisuus siihen saumuriin! Äidilläni on lähes 20v vanha saumuri, joka on ollut pitkän aikaa käyttämättömänä. (Suunnilleen yhtä kauan, kun olen asunut poissa kotoa...) Viime vierailulla, samalla kun kolusin äidin kangasvarastoja, heitin että tekis mieli nostaa saumuri auton takakonttiin. Äiti olisi antanut luvan viedä saumurin, mutta kun en voinut ottaa! Mulla ei oo mitään vakituista ompelupöytää, missä koneet saisi olla "lyönnissä" 24/7. Ompelukoneen kanssa on ihan tarpeeksi tappelemista, että sille saa työtilan tarvittaessa. (Suuri haaveeni onkin se, että saisin ikioman ompelusopen jonnekin kulmaan. Siellä saisi olla kone (tai jopa koneet) pöydällä valmiina, kankaat, kaavat ja käsityölehdet hyllyillä odottamassa, nauhat ja nepparit laatikoissa...

**********

Ai niin. Ne miehen työvaatteet. Että mitenkö niiden kanssa kävi? Noooooh... Yhdet housut paikkasin, sai ressukka ehjää päälleen kun lähti naapuriin hommiin. Takin uusi vetoketju on vieläkin pöydällä ja toiset työhousut odottavat vielä kuivumista.