Tähän aikaan vuodesta raparperipuskat rehottavat valtoimenaan. Kiisselit ja piirakat tunkevat jo korvista ja pakastin pursuilee muutenkin. Silti raparperia haluaisi jotenkin hyödyntää... Löysin tähän jokavuotiseen ongelmaan kivan ratkaisun Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton sivuilta: Raparperijuoma. Helppoa ja hyvää. Kuvaa en valitettavasti tästä ohjeesta ottanut, vaikka täyteen ladottu lasipurnukka olikin ihan kauniin näköinen...

RAPARPERIJUOMA

2 kg raparperia
2 sitruunaa
vettä
250 g hedelmäsokeria tai 1/2 kg kidesokeria mehulitraa kohden

1. Lado raparperipalat ja sitruunaviipaleet kerroksittain kannelliseen tölkkiin.
2. Kaada kylmää vettä niin paljon, että ainekset peittyvät. Sulje tölkki ja pane kylmään 3-4 vuorokaudeksi.
3. Sokeroi siivilöity mehu. Laimenna pöytäjuomaksi vedellä.

*****

Viikko takaperin lauantaina laitoin 3 litran lasiseen umpiotölkkiin kerroksittain raparperia ja sitruunaa (raparperia arviolta kilo, kaksi sitruunaa). Päälle kippasin kylmää vettä sen verran, että raparperit ja sitruunat peittyivät. Purkin nostin kellarinrappuun tekeytymään.

Keskiviikkona hain purkin taas sisälle ja jatkoin "työstämistä". Siilasin ensin sitruunat ja raparperit pois. Jäljelle jäi helakanpunaista, kirkasta mehua. (Meidän rapskut on niitä, missä on varsien alapäät punaiset).

Sekoitin joukkoon Hermesetasta hieman summamutikassa. Määrä ei taida ihan vastata 1/2 kg kidesokeria. (Hermesetas on kevyempää kuin sokeri, mutta vetomitoissa muuntaminen menee 1:1. Appiukolla on sokeriongelmia, siksi Hermesetas) Meillä tykätään heiman kirpsakammasta mehusta (vie paremmin janon) ja jokainen voi omaa mehumukiaan makeuttaa lisäsokerilla. Hermesetaksesta ilmeisesti johtuen mehu ei ole enää kirkasta vaan enempi sameaa, ja värikin vaaleni hieman.

Laimennettavaa mehua tuli aika tarkkaan litra. Maku tuntuu olevan ihan kohdillaan. Puolet taitaa olla jo juotu...