Marttalassa on useaan otteeseen suositeltu helppoa ja hyvää limppuohjetta. Suunnittelen valmiiksi leipomuksia joulumyyjäisiä varten ja päätin kokeilla tuota kehuttua limppua. Ohje on suoraan Marttalasta.

Aunen joululimppu

5 dl piimää
n. 6 dl ruisjauhoja
5 dl siirappia
100 g margariinia
100 g hiivaa
1 l maitoa
3 rkl jauhettua pomeranssinkuorta
2 tl suolaa
2,2 – 2,5 kg vehnäjauhoja

Imellä ruisjauhot piimässä muutaman tunnin ajan.
Lisää joukkoon siirappi, juokseva rasva, mausteet ja haalea maito, johon hiiva on liuotettu.
Alusta taikina vehnäjauhoilla kiinteäksi ja vaivaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.
Nostata hyvin lämpimässä. Leivo taikinasta kuusi pientä tai neljä suurta limppua. Anna niiden nousta vielä pellillä.
Paista 200 asteessa 50 – 60 min. Sivele limput heti uunista ottamisen jälkeen vesi-siirappiseoksella.
Limppu on hyvin säilyvä, ja sen voi myös pakastaa.
 

**************

Testasin paitsi ohjetta, myös tekotavan soveltuvuutta myyjäisiä varten. Eli huomioin sen, että välillä täytyy käydä töissä. Laitoin piimän ja ruisjauhot imeltymään aamusella. Touhusin päivän kaikkea muuta (olin olevinaan töissä =D ). Alustin taikinan illalla kahdeksan-puoli yhdeksän aikoihin. Nostatin taikinaa yönyli viileässä ja leivoin limput aamusella. Vehniksiä laitoin vain 2 kilon pussillisen. Hiivana käytin kuivahiivaa. Minulla oli n. 1,5 pss Sunnuntain kuivahiivaa, yksi pussi Rainbown ja yksi pussi Pirkan kuivahiivaa. Arvioin, että tämä määrä vastaisi 100g tuoretta hiivaa. Hyvin se taikina ainakin nousi... Ja koska käytin hyväksi kylmäkohotusta, laitoin maidon ja juoksevan margariinin (n. 1dl) ihan jääkaappikylmänä.

Taikinan tein tavallisessa 8L muoviämpärissä. Koska astia oli iso, nostin taikinan yöksi lämmittämättömän vintin puolelle viileään. Ulkona oli pari-kolme astetta pakkasta, joten nostin ämpärin varmuuden vuoksi kylmälaukkuun. Ämpäri oli hieman korkeampi kuin laukku, joten laitoin päälle moninkertaisen pyyheliinan, ettei pakkanen pääse sujahtamaan taikinaan.

Siirappiveden tein sekoittamalla 0,5dl siirappia ja 1 dl kiehuvaa vettä. Tai itse asiassa laitoin tuosta 0,5 desistä n. puolet siirappia ja loput juoksevaa hunajaa. Määrä oli kuitenkin just sopiva kahteen limppuun. Kaksi ensimmäistä limppua voitelin paiston puolivälissä + heti paiston jälkeen, toiset kaksi limppua voitelin vain paiston jälkeen.

Tässä ensimmäinen pellillinen juuri voideltuina, höyryävinä. Tekisikö sinunkin mielesi maistaa?