Löysin Piian blogista herkullisen ohjeen juustopiirasiin. Pakkohan sitä oli kokeilla. (Juu, tästäkin kokeilusta on aikaa... Vähän jäänyt tuo blogin päivittely...)

Ohje semmoisena, kun Piia sen kirjoitti:

Tarvitset 12 kpl pieniä piirakkamuotteja halkaisijaltaan n. 8cm

Taikina:

250 g vehnäjauhoja ( 4 1/3 dl )

125 g voita

1 kananmuna

1-2 rkl kädenlämpöistä vettä

½ tl suolaa

Täyte:

1 rkl kermaa

1 rkl maitoa

3 kananmunaa

150 g emmental juustoraastetta

150 g polar juustoraastetta

suolaa, pippuria, muskottipähkinää (maun mukaan)

1. Mittaa jauhot kulhoon ja lisää joukkoon hieman pehmennyt voi paloiteltuna. Nypi seos kevyesti.

2. Lisää kananmuna, suola ja ja osa vedestä taikinan joukkoon. Sekoita käsin nopeasti kiinteäksi taikinaksi, lisää vettä tarvittaessa. Taikinan tulee olla kimmoisaa ja irrota kulhon raunoilta.

3. Pane taikina kelmuun käärittynä jääkaappiin kovettumaan noin 1-2 tunniksi.

4. Valmista täyte, mittaa maito ja kerma kulhoon ja lisää kananmunat. Vatkaa massa kevyesti, siten että kananmunien rakenne menee kunnolla rikki.

5. Lisää mausteet ja juustoraasteet joukkoon. Sekoita hyvin sekaisin.

6. Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi. Paina muoteilla taikinasta sopivan kokoiset ympyrät ja painele taikina käsin muotteihin reunoille asti.

7. Laita muotit ennen täyttämistä pellille ja laita sitten n. ruokalusikallinen täytettä jokaiseen muottiin. Ne saavat jäädä hieman vajaiksi, koska täyte turpoaa paiston aikana.

8. Paista piiraita 220 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.

2050311.jpg

Itse jätin ohjeessa mainitun muskotin pois ihan suosiolla. (Ei kuulu suosikkimakuihini...) Lisäksi ongelmia tuotti kaapin syömä vuoka. Minulla piti olla 12 pientä vuokaa, mutten löytänyt kuin 11, joten laitoin lisäksi kaksi Pirkan pientä foliovuokaa. Lisäksi minun vuoat taisivat olla pienempiä kuin Piian käyttämät. Ehkä... Täyte riitti kyllä hyvin, mutta taikinaa. Sitä riitti!

Tuo ohjeen pohja oli kyllä sen verran verraton, että ihastuin siihen ikihyvin. Kuten huomannette... =D