Leipääkin on tullut tehtyä tässä jokin aika takaperin...

2050319.jpg

Oikealla on tämä, helppoakin helpompi ruislimppu. Tämä on todella helppo tehdä. Tällä kertaa tein vain yhden leivän, niin sain vähän isomman...

Vasemmalla on KevytKokki-lehdestä (syksy2008) nappaamani Laiskan leipurin leipä. Ohjeella syntyy 1 iso leipä. Tämäkin on tosi helppo! Ja näin se menee:

 

2 1/2 dl vettä

1 1/2 dl kaurahiutaleita

1/2 dl kolmenviljan lesesekoitusta

1 tl suolaa

1 iso raastettu omena

7-8 dl hiivaleipäjauhoja

1 pss kuivahiivaa

 Kaada kiehuva vesi hiutaleiden, suolan ja leseiden päälle ja anna turvota hetki. Sekoita joukkoon omenaraaste. Jos velli jäähtyy alle 42-asteiseksi (tuntuu kädellä vähän kuumalta) lämmitä. Varo kuitenkin liian kuumaa velliä -se polttaa hiivan ja leipä ei kohoa. Sekoita kuivahiiva puoleen jauhojen määrästä ja lisää seos tukevalla kapustalla taikinan joukkoon. Lisää loput jauhot vähitellen.

Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Peitä liinalla ja anna kohota 45-60 minuuttia. Paista 200 asteessa uunin alimalla ritilätasolla noin 45 min tai pidempään. Kokeile kypsyys kopsuttamalla leivän pohjaa. (Kumea ääni = kypsä leipä) Leipä säilyy mehevänä pyyhkeen sisällä useamman päivän.

*******

Itse käytin leseiden tilalla Fazerin kuitupuuroseosta, kun ei kotona ollut mitään leseitä. Omenaa raastoin 3-4 kotimaista omppua ihan kuorineen. Tämä oli hyvää ja todellakin helppo tehdä!