Löysin Örkiltä ohjeen maitojuuston tekoon. Ikuisena kutunjuuston ystävänä tätä piti kokeilla -ihan ehdottomasti. (Tyrvääläinen geeniperimäni vaikuttaa siihen kutunjuustohimoon... =D ) Kuttuja meillä ei ole eikä kutunmaitoa saa ainakaan täkäläisistä kaupoista, joten oli tyydyttävä pelkkään (kaupan) lehmänmaitoon. Piimäjuustoa olen joskus tehnytkin, mutta maitojuustoa teen nyt ensimmäistä kertaa.

Ohje on suoraan Örkiltä kopsattu.

Maitojuusto

 

3 l maitoa

3 tl ruokasuolaa

3 g juustonjuoksutinta (Örkki kertoi tuon olevan n. 1 tl eli 15 ml)

 

  1. Lämmitä suolalla maustettu maito hitaasti kattilassa 37–40-asteiseksi.
  2. Sekoita juoksutin joukkoon. Anna maitoseoksen olla samassa lämpötilassa 15 minuutin ajan.

  3. Nosta juustomassa reikäkauhalla tiheäreikäiseen muovisiivilään tai kostealla sideharsolla vuorattuun juustomuottiin.   
  4. Kumoa juusto muotista 6-8 kertaa ja käännä aina takaisin muottiin. Laita juuston alle kulho ja siirrä juusto heti jääkaappiin.

  5. Anna olla jääkaapissa yön yli. Juusto on parasta tuoreena eli valmistusta seuraavana päivänä.

 

 **********

Itse käytin punaista maitoa. Tämä ei siis ole mikään kevyt-herkku... Mutta kun rasvaisemmasta tulee parempaa. Jos olis "oikeeta maitoo", se olis vielä parempaa... (Hmm... Luomumaitokin voisi toimia tässä?)

 

Juustonjuoksutinta löytyy juustohyllyistä. Ainakin täällä päin sitä on lähes kaupassa kuin kaupassa. Omani ostin K-Supermarketista, mutta Valintatalossa ja "Ässässä" sitä ainakin on.

 

Annoksesta tuli yksi n. 15x15 cm juusto. Massaa täytyy painaa tuossa 3 ja 4 kohdissa, niin hera puristuu pois ja massa menee kasaan.

 

Juusto oli tosi hyvää. Hiukan ehkä oli suolatonta, mutta sitähän saa ripoteltua lisää vielä leivän päälle, jos tahtoo ja tarvii.

 

Ja jäljelle jäi reilu 2 litraa heraa, joka päätyi pakastimeen odottamaan sämpylätalkoita.