Kuten edellisessä postauksessa mainitsin, ihastuin Piian blogista (Pistaasipähkinä) löytämääni piirasohjeeseen ja sen pohjaan. Piti siis päästä soveltelemaan... Päätin kokeilla taikinan toimivuutta omppupiirakassa. Mielessäni siinteli jokin Fazerin pikkupiirakoiden tapainen teelmys, joka olisi suorastaan taivaallisen herkullinen. Noh...
Ihan tarkkaa ohjetta en osaa antaa, koska tein näitä jo syyskuun lopussa... Pohjan tein kahdenkertaisena, koska ajattelin taikinaa kuluvan. Minulle jäi kuitenkin taikinaa myös juustopiirasista, joten olin hukkua pohjataikinaan...
Taikina, tee 2x:
250 g vehnäjauhoja ( 4 1/3 dl )
125 g voita
1 kananmuna
1-2 rkl kädenlämpöistä vettä
½ tl suolaa
Täyte:
Omenoita kuutioituna, tilkka vettä, vähän sokeria ja kanelia
1. Mittaa jauhot kulhoon ja lisää joukkoon hieman pehmennyt voi paloiteltuna. Nypi seos kevyesti.
2. Lisää kananmuna, suola ja ja osa vedestä taikinan joukkoon. Sekoita käsin nopeasti kiinteäksi taikinaksi, lisää vettä tarvittaessa. Taikinan tulee olla kimmoisaa ja irrota kulhon raunoilta.
3. Pane taikina kelmuun käärittynä jääkaappiin kovettumaan noin 1-2 tunniksi.
4. Keittele omenoita vesitilkassa niin, että ne hieman pehmiävät (ei mössöksi, omppukuutioiden pitää jäädä kokonaisiksi.
5. Kaulitse 1/2 taikinaa jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi. Paina muoteilla taikinasta sopivan kokoiset ympyrät ja painele taikina käsin muotteihin reunoille asti.
6. Laita muotit ennen täyttämistä pellille ja laita sitten n. ruokalusikallinen täytettä jokaiseen muottiin.
7. Kauli toinen puoli taikinasta jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi. Paina muoteilla taikinasta sopivan kokoiset ympyrät ja painele taikina muottien päälle. Pistele kannet haarukalla (kannattaa pistellä ennen kun nostaa muotin päälle), ettei piirakat räjähtele uunissa.
8. Paista piiraita 220 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Kuten huomaatte, ei nää piirakat ihan muistuta niitä Fazerin piirasia... Mutta maku oli kohdillaan! Tuota kannen sulkemista pitäisi jotenkin petrata.
Kuten sanoin, huomasin hukkuvani taikinaan. Minulla oli kaikenkaikkiaan 3x perustaikinaa (1x juustopiirasiin ja 2x näihin omppupiirasiin), ja olisin varmasti pärjännyt 2x taikinalla näissä molemmissa... No, eläpä hättäile, kuten Keksijä-Kyösti sanoo Pikku Kakkosen aamuissa. Minullahan oli kaapissa "iskemätön" piirasvuoka, halk. 18 cm. Ja omenoita kassillinen. Siispä...
Painelin takinan vuoan pohjalle, ladoin päälle omppulohkoja, ripottelin päälle kourallisen puolukoita ja vähäsen muscovado-sokeria. Liemeksi laitoin jotain. Olisko ollut kermasta ja maidosta viritetty seos? Paistoin kypsäksi ja lykkäsin äiskän matkaan vuokineen päivineen. Vuoka on palautunut takaisin -oli kuulemma ollut ihan syötävää! Itse en siis ole päässyt maistamaan.
Kommentit