Vietin eilen rattoisan päivän possunmakkarakurssilla. Lisäilen nyt äkkiseltään vain kuvat ja laittelen vähän ohjeita sitten tuonnempana. Kuvat on otettu kännykkäkameralla (unohdin ottaa digikameran mukaan...), joten ne "voi" olla "vähän" epätarkkoja...

2085059.jpg

Tässä on purkissa, suolaliemessä lillumassa suolta. (Kurssilta sai vielä kotiin loput tarvikkeet -oltiinhan me ne maksettukin... Kun kukaan muu ei "huolinut" suolta, niin minä otin loput. Tässä on arviolta yksi toukallinen. Ja siis se toukka on suolen mittayksikkö. Tarkkaa metrimäärää sille ei pysty sanomaan.)

2085061.jpg

Tässä täytämme suolta. Käytimme yleiskonetta + sen lihamylly + makkarasuppilo -lisäosia. Tosi kätsää ja nopsaa, mutta perinteisellä sarvella tai ihan tavallisesta, kapeakaulaisesta ketsuppipullosta tehdyllä "keinosarvella" pystyy täyttämään suolta. Tosin se on hitaampaa... Mut jos vaihtoehtona on 90 euron lihamylly (lisävarusteena makkarasuppilo), niin ehkä se hitaus on pikkujuttu... Tai sit jos on käsikäyttöinen lihamylly ja siihen makkarasuppilo. Se olis jonkinlainen välimuoto...

2085062.jpg

Tässä on höyryävää possunmakkaraa suoraan uunista. Hmmmmmm! Maistuis varmaan sullekin!

Perinteinen possunmakkara sisältää rasvaista jauhelihaa, ohrapuuroa (ihan sitä ohranKryynipuuroa =D), maksaa tai muita sisäelimiä, mahdollisesti verta (ei pakko), suolaa ja maustepippuria. Massaa voi toki maustaa oman maun mukaan. Niin ja vettä kans, että saadaan sopivan löysä massa. Ja muita makkaraplaatuja voi tehdä pelkästä jauhelihasta.

Tarkempia ohjeita laitan paremmalla ajalla. Nyt ei pysty, kun pikkuhakkeri tunkee iholle. =D

Ps. Yllättävän hyviä kuvia mun ottamiks nää sittenkin on... ;o)

************

Edit. 24.11.

Sitä ohjetta.

Elikkäs.

Possunsuolet tulevat nykyisin Kiinasta pakasteena tai suolavedessä. Suolia saa lihakaupoista ja markettien palvelutiskeistä tilaamalla. Varastossa suolta on lähinnä joissain makkarafirmojen tehtaanmyymälöissä tms. Pakastetut suolet sulatetaan hyvin ennen "toukkien" irroittamista toisistaan. Jäiset toukat saattaa repeytyä. Liota suolia 2-3 tuntia puhtaassa kylmässä vedessä ennen käyttöä. Lisäksi suolet (sisäpuoli) kannattaa huuhdella kraanan alla valuttamalla vettä läpi. Vaikka suolet ovatkin puhdistettuja ja pakastus/suolaliemi kyllä tappaa kaikki pöpöt... Mutta kun ne suolet tulevat niin kaukaa, niin varmuuden vuoksi. Lisäksi huuhtelulla huomaat suolessa olevat isommat reijät ja mahdollise paksut "epämääräiset" kohdat. Nämä saa mukavasti pois tässä vaiheessa.

Possunmakkara

1 kg rikottuja ohrasuurimoita

5 l vettä

3 kg rasvaista sianlihaa karkeaksi jauhettuna (mitä rasvaisempi liha, sen mehevämpi makkara)

4-5 sipulia

2-3 fkl suolaa

1 rkl maustepippuria

(meiramia, valkopippuria, mustapippuria, rusinoita, muita mausteita maun mukaan)

1/2 kg jauhettua sian maksaa tai muita elimiä (ennemuinoin makkaraan paniin kaikki mahdolliset elimet keuhkoista lähtien)

(verta -makkaroiden väri on ilman verta harmaa, verellä saa vähän "houkuttelevamman" värin)

vettä

2-3 toukkaa siansuolia. (Siis toukka on suolten "yksikkö", toukkien pituudet vaihtelee)

 

1. Keitä ohrasuurimot vedessä lähes kypsiksi, jäähdytä. Tee puuro vaikka edellisenä iltana jo. (Jos puuro on raakaa, se jatkaa kypsymistä suolessa --> suoli halkeaa helposti)

2. Ruskista silputtu sipuli, jäähdytä. Tämänkin voi tehdä vaikka jo edellisenä iltana. (Sipuli kannattaa ruskistaa/kuullottaa. Raaka sipuli voi alkaa helposti käymään ja makkara voi haljeta uunissa)

3. Sekoita kaikki aineet keskenään. Lisää vettä tarpeen mukaan. Taikinan on oltava löysähköä. Jos täytät suolta käsin, massa saa olla todella löysää. Koneella menee hieman paksumpikin massa, mutta löysää on oltava sittenkin.

4. Tarkista mausteet paistamalla pieni pala taikinaa pannulla tai mikrossa.

5. Pujota suoli makkarasuppilon päälle ja lisää täytettä lihamyllyn läpi suoleen rauhallisesti. (Voit käyttää myös perinteistä sarvea tai kapeakaulaisesta ketsuppipullosta tehtyä "sarvea")

6. Suoli ei saa tulla liian täyteen. Tasoittele täyte tasaiseksi suoleen.

7. Asettele suolet pellille leivinpaperin päälle järjestykseen. Tasoita ja pistele neulalla ilmareikiä. Reikiä saa olla reilusti n. 5 cm välein tai tiheämmin. Paina kunnolla, suoli on sitkeää.

8. Solmi narulla tai solmulla suolenpää. Halutessasi voit tässä vaiheessa "pätkiä" makkarat kiepsauttamalla makkarat haluamasi mittaisiksi pätkiksi kiertämällä pätkää itsensä ympäri tai solmiamalla puuvillanarulla.

9. Kaada pellille vettä 1-2 cm. Vettä voi joutua lisäämään välillä.

10. Uuniin 175-200 asteeseen n. 2-2,5 tuntia. Halutessasi voit kääntää suolia välillä, jotta tulevat joka puolelta ruskeiksi. Tämä kääntäminen on vaikeaa. (Suosittelen jättämään väliin -saahan sitä väriä sitten pannulla, kun makkarat lämmittää tarjolle...) Alkuun makkaroita kannattaa pitää kuumemmassa uunissa, kunnes pinta saa hieman ruskeaa väriä. Lopuksi lämpö lasketaan ja annetaan hautua kypsäksi. Kiertoilmauuniin voi laittaa useamman pellin kerrallaan, mutta silloin syntyy höyrä aika paljon -varaudu kuuraamaan uunin alalaatikkoa... Ja jos on leivinuuni, johon mahtuu monta pelliä kerralla, se on varsinainen unelma! Meillä taisi olla osa pelleistä liki 3 tuntia uunissa. N. 30 min oli 200 asteessa ja loput 175 asteessa. Jos vettä on pellillä paljon, kypsyminen on hitaampaa (tai massa on kyllä kypsää, mutta se on vähän "löllöä"). Toisaalta jos vettä on vähän, makkarat ottaa kii leivinpaperiin ja ne hajoavat helpolla. (Makkaroiden hajoaminen on vähän mystistä välillä... Syitä on monia ja tarkkaa syytä ei osaa sanoa kukaan.)

11. Täyte pilaantuu herkästi huoneenlämmössä, jos se joutuu seisomaan pitkiä aikoja. Siksi kaikki täytteeseen laitettavat aineet on oltava kylmiä. Kesällä tehtäessä kannattaa massa nostaa välillä jääkaappiin ettei se vaan pahene!

12. Makkarat voi pakastaa myös raakana (uunipellin päällä) ja kypsentää tarpeen mukaan myöhemmin.