Olen monissa blogeissa (erit. Sly-leikkiin osallistuneilla) ihaillut hienoja tiskirättejä, joissa on hauskoja painatuksia. Löysin sattumalta samanmoisia rättejä, kun kävin paikallisessa lahjatavaraliikkeessä. Montaa kuvaa löytyi, mutta mukaan tarttui kasa Joululeipä-tiskirättejä. Ja pakkohan sitä oli kokeilla sitä leipää... Joo, tiedän. Vannoin (ainakin Naamakirjassa) etten enää leivo ennen joulua. En varmasti. Ehkä. No, nyt tuli sitten se ehkä... Niimpä vaan löysin itseni vaivaamasta leipätaikinaa... Ehkä se suodaan anteeksi? Kun eihän sitä joululeipää voi joulun jälkeen tehdä, eihän vaan? Ja kun jääkaapissa pyöri yksinäinen piimäpurkkikin...

Ohje ei taida oikein näkyä kunnolla, joten laitetaanpas se vielä näkösälle.

Joululeipä

1 l piimää

1 pala hiivaa

1 rkl suolaa

3 dl vehnälesettä

3 dl ruisjauhoja

3 dl maltaita

2 dl siirappia

n. 12 dl vehnäjauhoja

 

Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liota hiiva, siirappi ja suola piimään. Lisää muut aineet ja sekoita tasaiseksi. Kaada 2:een leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan ja kohota kaksinkertaiseksi. Paista 175 C n. 1,5 tuntia.

Korvasin vehnäleseet 4 viljan hiutaleilla, siirappina käytin kuusenkerkkäsiirappia (pullossa näkyi lukevan 2 dl -samalla sain pullon pois hyllyltä). Niin ja hiivana laitoin 2 pss kuivahiivaa.

Kohotin leipiä vuoassa n. puoli tuntia (arvio -en kyllä katsonut kelloa!) ja paistoin sen 1,5 tuntia. Näyttää ihan hyvältä. Tavallisella siirapilla lopputulos olisi varmaan ollut tummempi? Ja ehkä makeampi? Hyvää oli kuitenkin. Leivän pinta on aika kova, joten heikkohampaiset varokoot.