Tein jouluksi parit laatikot odottamaan syöjiään. Näistä(kään) ei ole kuvia, mutta laitan ohjeet näkyville. Ohjeet ovat vähän "suurinpiirtein ja sinnepäin".
Porkkanalaatikko
1kg porkkanoita
2 dl puuroriisiä
5 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl sirappia
Keitä porkkanat paloiteltuna vähässä vedessä kypsiksi. Keitä riisi samoin kypsäksi. Soseuta porkkanat. Sekoita yhteen porkkanasose, keitetty riisi ja porkkanoiden keitinliemi. Mausta suolalla ja siirapilla. Kaada massa voideltuun vuokaan. Kypsennä noin tunnin ajan 175 asteessa.
(Keitin syksyllä jo porkkanat valmiiksi soseeksi. Minulla oli sosetta noin kaksi litraa. Puuroa tein 2dl vettä, 2dl riisiä, 1 l maitoa -ohjeella. Ohensin porkkana-puuro-seosta kermalla ja maidolla. Osan siirapista korvasin mangososeella)
Lanttulaatikko
1 kg lanttuja
vettä, vähän suolaa
3-4 rkl korppujauhoja
2 dl kermaa
1-1,5 dl siirappia
hiukan suolaa
1-2 munaa
hiven kanelia
Keitä lohkotut, kuoritut lantut suolalla maustetussa vedessä kypsiksi. Soseuta ne keitinliemineen. (Mikäli et halua kovin vahvan makuista laatikkoa, voit lisätä loanttusoseeseen vähän perunasosetta.) Lisää kermassa turvotetut korppujauhot ja muut aineet joukkoon. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kuvioi pinta lusikalla. Ripottele pinnalle korppujauhoja. Paista 175 asteessa noin 1 tunti.
(Sain valmista lanttusosetta, johon lisäsin vain korppujauhot, kerman, munan ja mausteita. Osan siirapista korvasin mangososeella.)
Maksalaatikko
1 1/2 dl puuroriisiä
5 dl vettä
1/2 tl suolaa
5 dl täysmaitoa
1 tl suolaa
1 muna
2 rkl voita
2 sipulia
3 rkl siirappia
(1/2 tl valkopippuria, 1/2 tl inkivääriä, 1 tl meiramia -voi jättää pois)
1 dl rusiointa
300g jauhettua maksaa
Lisää puuroriisit suolalla maustettuun kiehuvaan veteen ja keitä n. 20 min. Ruskista hienonnetut sipulit kevyesti voissa. Lisää riisien joukkoon kaikki muut ainekset. Sekoita tasaiseksi, vellimäiseksi seokseksi. Kaada voideltuun uunivuokaan. Laita muutama voinokare pinnalle. Kypsennä 200 asteessa n. 1h 15 min.
(Tein puuron 2dl vettä, 2dl riisiä, 1l täysmaitoa -ohjeella, korvasin osan siirapista mangososeella, käytin sian maksaa, lisäsin seokseen vielä "lorauksen" täysmaitoa, jotta massasta tuli oikein vetelää. Kypsensin 175 asteessa "tytisemättömäksi". Mummun ohje; löysä massa ja miedossa uunissa kauan, silloin maksalaatikko on ihanan kosteaa.)
Imelletty perunalaatikko
n. 2 kg jauhoisia perunoita (punaiseksi koodattu lajike)
4 rkl vehnäjauhoja
50 g voita tai rypsiöljyä
8 dl (täys)maitoa
2 tl suolaa
Keitä pestyt perunat kypsiksi kuorineen suolattomassa vedessä. Kuori kypsät perunat kuumina. Survo ne ja lisää jäähtyneeseen soseeseen vehnäjauhot. Jos survos on kovin kuivaa, lisää joukkoon jäähtynyttä keitinvettä. Anna survoksen imeltyä lämpimässä paikassa vähintään 3-5 tuntia, mieluummin vaikka koko yön. Pidä huoli, että lämpötila on koko imeltymisen ajan yli 50 astetta, mutta alle 75 astetta. Helpoiten se onnistuu sähköhellan uunissa n. 55 asteessa.
Kun seos on löystynyt ja maistuu imelältä, lisää sulatettu voi tai rypsiöljy, maito ja suola. Seoksen sakeuden tulee olla löysän puuron ja sakean vellin välillä. Kaada seos kahteen voideltuun 1,5 litran vuokaan. Täytä vuoat vain puolilleen, koska perunalaatikko kuohuu herästi paistettaessa yli. Paista 150-175 asteessa 2-3 tuntia. Mikäli haluat pakastaa laatikon, tee se ennen kypsennystä ja paista vasta sulatuksen jälkeen.
(Tein juuri näin, laitoin paistovalmiit laatikot pakkaseen, josta eka laatikko kypsennetään suoraan joulupöytään. Peruna kun tunnetusti vähän kärsii pakastettaessa...)
Tuo vinkki siirapin korvaamisesta mangososeella on bongattu syksyisestä Pilttipiiri-lehdestä. Ainakin porkkana- ja lanttulaatikossa mango sopi hyvin joukkoon (=maku ei lyönyt läpi, mutta makeus maistui), maksalaatikkoa en iljennyt maistaa ennen kypsennystä...
Ja vielä yksi vinkki. Maa- ja kotitalousnaiset ovat julkaisseet netissä joulumenun ohjeineen ja ostoslistoineen. Kyseisen menun loihtii 70 eurolla. Menussa ei ole ihan kaikkia perinteisiä jouluruokia, mutta toisaalta täytyykö niitä kaikkia 20 sorttia ollakaan? =D
Edit. 29.12.08
Nappasin imelletystä laatikosta kuvan, kun kypsentelin sitä aatonaattona. Tässä siis ko. laatikko on ollut uunissa reilun 3 tuntia (kaikkiaan n. 4 tuntia taisin sitä kypsennellä)
Edit. 24.3.2009
Sulattelin pakkasesta laatikollisen imellettyä perunalaatikkoa ja kypsensin sen uunissa. (Eli sama 150-175 astetta ja 3 tuntia, kuin "tuoreellekin")
Tässä kuva sulaneesta laatikosta
Kommentit