Helmikuun Me-lehdessä oli helppo ohje marjapiirakalle, joka on samalla munaton. Toteutus on tosi helppo, vain sekoitus ja paisto. Lisäksi ohje on helppo muuntaa maidottomaksi ja gluteenittomalle sopivaksi. Ja tästä peruspohjasta saisi varmasti pohjan tuulomantortulle/mokkapaloillekin?

Tästä tulee n. 20 palaa ("yhdeltä istumalta syötävä" siis)

1 1/2 dl sokeria

4 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta

1 tl vanilliinisokeria

2 1/2 tl leivinjauhetta

1 dl juoksevaa margariinia (käytä kasvirasvamargariinia, niin käy maidottomillekin, tai ainakin laktoositonta, niin käy laktoosivaivaisillekin)

2 1/2 dl omenamehua

Päälle:

1/2 l pakastemarjoja

1-2 rkl sokeria

 

Sekoita keskenään sokeri, vehnäjauhot, vanilliinisokeri ja leivinjauhe.

Lisää margariini ja mehu. SEkoita seos nopeasti taikinaksi. Vuoraa uunivuoka (24x30 cm) leivinpaperilla ja levitä taikina sen päälle. Ripottele taikinalle marjat.

Kypsennä leivonnaista 200 asteessa puolisen tuntia. Rpottele leivonnaisen päälle sokeria heti uunista oton jälkeen.

Vinkki! Jos haluat marjaruutuihin mantelista makua, ripottele marjojen päälle mantelirouhetta tai -lastuja.

***********

Käytin marjoina pakkasesta löytyneitä mustaherukoita. En laittanut kuin ehkä 2-3 desiä, koska niiden maku on aika vahva. Lisäksi ripsottelin sokerin marjoille jo ennen paistamista (makeuttamaan marjaa -en sokeroinut marjoja syksyllä)