Sain kutoskierroksen Slyltäni Merjalta neljä mielenkiintoista pipariohjetta. Pääsiäisen aikoihin ehdin viimeinkin testata ohjeita. Tein jokaista laatua vain pienen, ohjeenmukaisen satsin. Näistä kaikista tuli melko pieniä määriä (pellillinen-kaksi), mutta se on vain hyväksi näillä kiloilla. Tai no, en minä maistanut näitä kuin yhdet testiversiot. Loput vein miehen siskolle lapsenhoitopalkaksi.
Sen verran minua laiskottaa, että kaivan googlella netistä valmiit ohjeet. Anteeksi vain kaikille...
Karpalo - kaurakeksit
50 g voita
puoli dl kuivattuja karpaloita
1 tl leivinjauhetta
2 rkl vehnäjauhoja
2.5 dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria (tein tummasta sokerista)
2 tl vaniljasokeria
1 muna
-
Sulata rasva kattilassa. Hienonna karpalot saksilla pienemmiksi paloiksi. Sekoita kuivat aineet yhteen. Sekoita ainekset yhteen.
-
Nostele pellille pieniä taikinakokkareita. Jätä reilu leviämisvara.
-
Paista keksejä uunissa 200 asteessa keskitasolla n 8 min tai kunnes ovat kauniin värisiä. Jäähdytä hyvin ennen siirtoa pelliltä!
(Ohje kopsattu Kattimatikaiselta)
Nämä oli tosi helppo toteuttaa. Ja ohjetta voi varmaan varioida myös muilla kuivatuilla marjoilla -tai ihan rusinoilla.
Mantelilastut
Mittaa aineet kattilaan ja kuumenna sekoittaen, kunnes rasva sulaa. Älä keitä. Nosta taikinasta pieniä nokareita leivinpaperoidulle pellille harvakseen. Paista 175 asteessa noin 5 minuuttia, kunnes lastut ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä hetken aikaa ennen irrottamista. Säilytä mantelilastut ilmavasti rasiassa.
(Ohje Yhteishyvästä)
En tiedä, mikä virhe minulle tapahtui näiden piparien kohdalla. Mittasinko jotain väärin tms. Näistä ei nimittäin tullut ollenkaan rapeita, vaan veteliä ja nahkeita.
Pääsiäispiparit
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna
2 dl kaurahiutaleita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Pinnalle
Nauti kahvin tai virvoitusjuoman kanssa
(Ohje Maku-lehdestä)
Nämä oli tosi helppo tehdä. Tosin itse oikaisin lusikoimalla taikinan pellille... Vielä helpompi olisi tehdä kaupan valmiista murotaikinasta (tai kaura-murotaikinasta) ja painella ranskanpastillit päälle.
Salmiakkikeksit
(Ohje Yhteishyvästä)
Tämä oli mielenkiintoinen tuttavuus. Piparien maku oli aika "jännä".
Kommentit