Sain kutoskierroksen Slyltäni Merjalta neljä mielenkiintoista pipariohjetta. Pääsiäisen aikoihin ehdin viimeinkin testata ohjeita. Tein jokaista laatua vain pienen, ohjeenmukaisen satsin. Näistä kaikista tuli melko pieniä määriä (pellillinen-kaksi), mutta se on vain hyväksi näillä kiloilla. Kieli ulkona Tai no, en minä maistanut näitä kuin yhdet testiversiot. Loput vein miehen siskolle lapsenhoitopalkaksi.

Sen verran minua laiskottaa, että kaivan googlella netistä valmiit ohjeet. Anteeksi vain kaikille...

1241455948_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Karpalo - kaurakeksit

50 g voita

puoli dl kuivattuja karpaloita

1 tl leivinjauhetta

2 rkl vehnäjauhoja

2.5 dl kaurahiutaleita

1 dl sokeria (tein tummasta sokerista)

2 tl vaniljasokeria

1 muna

  • Sulata rasva kattilassa. Hienonna karpalot saksilla pienemmiksi paloiksi. Sekoita kuivat aineet yhteen. Sekoita ainekset yhteen.
  • Nostele pellille pieniä taikinakokkareita. Jätä reilu leviämisvara.
  • Paista keksejä uunissa 200 asteessa keskitasolla n 8 min tai kunnes ovat kauniin värisiä. Jäähdytä hyvin ennen siirtoa pelliltä!

(Ohje kopsattu Kattimatikaiselta)

Nämä oli tosi helppo toteuttaa. Ja ohjetta voi varmaan varioida myös muilla kuivatuilla marjoilla -tai ihan rusinoilla.

1241455897_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Mantelilastut

80 g mantilijauhetta

1 dl sokeria

75 g margariinia

1,5 rkl maitoa

1 rkl vehnäjauhoja

Mittaa aineet kattilaan ja kuumenna sekoittaen, kunnes rasva sulaa. Älä keitä. Nosta taikinasta pieniä nokareita leivinpaperoidulle pellille harvakseen. Paista 175 asteessa noin 5 minuuttia, kunnes lastut ovat kauniin ruskeita. Anna jäähtyä hetken aikaa ennen irrottamista. Säilytä mantelilastut ilmavasti rasiassa.

(Ohje Yhteishyvästä)

En tiedä, mikä virhe minulle tapahtui näiden piparien kohdalla. Mittasinko jotain väärin tms. Näistä ei nimittäin tullut ollenkaan rapeita, vaan veteliä ja nahkeita.

1241455924_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Pääsiäispiparit

150 g voita tai margariinia
1 1/2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1 muna
2 dl kaurahiutaleita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Pinnalle

noin 150 g ranskanpastilleja

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokerit vaaleaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon muna hyvin vatkaten. Sekoita kaurahiutaleet, jauhot ja leivinjauhe ja lisää seos taikinaan. Paloittele taikina, pyöritä palat palloiksi ja taputtele ne litteiksi pellille leivinpaperin päälle. Ripottele karkit päälle ja taputa ne kiinni taikinaan kevyesti kämmenellä painaen. Paista noin 13 minuuttia.

Nauti kahvin tai virvoitusjuoman kanssa

(Ohje Maku-lehdestä)

Nämä oli tosi helppo tehdä. Tosin itse oikaisin lusikoimalla taikinan pellille... Vielä helpompi olisi tehdä kaupan valmiista murotaikinasta (tai kaura-murotaikinasta) ja painella ranskanpastillit päälle.

1241455864_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Salmiakkikeksit

125 g margariinia
1 dl fariinisokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 kananmuna
0,75 dl turkinpippurimakeisia rouhittuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,25 dl kinuskikastiketta
Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa pehmeä rasva ja sokerit kuohkeaksi. Vatkaa joukkoon muna. Rouhi turkinpippurit hienoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää kinuskikastike sekoittaen joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi. Nostele taikinasta lusikalla nokareita leivinpaperin päälle pellille ja paina ne litteiksi tai pursota taikina pursotinpussin avulla. Huomioi, että keksit leviävät paistettaessa, paista ne kahdessa erässä. Paista uunin keskitasolla noin 8 minuuttia. Anna jäähtyä.

(Ohje Yhteishyvästä)

Tämä oli mielenkiintoinen tuttavuus. Piparien maku oli aika "jännä".