Tässä viimeinkin ohjeita viime kevään hyydykekakkukurssilta... Näitä minun piti julkaista jo aikaa-aikaa sitten, mutta ensin iski pitkään jatkunut motivaationmenetys. Näistä on onneksi kuvat olemassa! Nämä kuvat nimittäin olen ehtinyt siirtää Vuodatukseen ennen vanhan koneen kaatumista.

Tässä postauksessa on siis usean kakun ohjeet. Yrittäkää pysyä perässä...

Hyytelökakuista yleistä (Kopioitu ilmeisesti Ulla Svenskin Unelmakakut-kirjasta, mutta en ole varma. Tämä minun kopsaus on "kurssimateriaalista")

Hyydytetyt kakut ovat nopeita valmistaa, ja täytteitä voi soveltaa sen mukaan, mitä kaapista lötyy. kakun voi tehdä ilman uunia, jos käyttää keksipohjaa.

Kakkujen hyydyttämiseen käytetään hyytelöimis- ja sakeuttamisaineita, joista yleisimpiä kotona käytettäviä ovat gelatiini ja agar-agar.

Gelatiini- eli liivate sisältää eläinvalkuaista eli kollageenia. Sitä on saatavana lehtinä ja jauheena.

Liivatelehtiä käytettäessä hyydyttäminen tapahtuu siten, että liivatetta liotetaan kylmässä vedessä noin viisi minuuttia, ja tämän jälkeen ylimääräinen vesi puristetaan pois. Liotetut lehdet sulatetaan pieneen vesimääräänja liivateseos sekoitetaan hyydytettävään massaan.

Agar-agar valmistetaan merilevästä, ja sitä voi käyttää hyytelöimisaineena esimerkiksi marmeladikaramellien teossa. Agar-agaria saa apteekista jauhettuna. Agar-agarjauhe laietaan kuumaan veteen, ja seosta sekoitetaan, kunnes jauhe on liuennut. Agar-agar sopii parhaiten mehupohjaistein aineiden hyytelöimiseen. Maito- ja kermaseoksissa tulos ei ole samanlainen kuin eläinpohjaista liivatetta käytettäessä.

Hyydyketäytteisten kakkujen teossa voi käyttää joko irtopohjavuokaa tai tavallitsa umpinaista kakkuvuokaa. Irtopohjavuoka on kätevä, kun tekee keksipohjaisia kakkuja. Silloin vuoan pohjalle pingotetaan leivinpaperia, jonka päälle keksi-rasvaseos painellaan tiiviisti. Umpivuokia käytettäessä vuoka vuorataan kelmulla ja kakku kootaan vuokaan. Vuokaan tulee vuorotellen kakkupohjaa ja hyydyketäytettä. Kakku kumotaan seuraavana päivänä tarjoilualustalle. Kelmu helpottaa kakun kumoamista.

Hyydykekakut soveltuvat hyvin juhla- ja jälkiruokakakuiksi. Niitä voidaan valmistaa pakkaseen ja koristella tarpeen mukaan. Kakku on syöntikelpoinen parin tunnin sulatuksen jälkeen.

 

Appelsiini-jugurttikakku

(Tämä on "kevyt" kakku, koska tähän ei tule kermaa. Ja vielä jos pohjan tekisi kakkupohjasta, esim. 1 munan pohja, lopputulos olisi vielä hieman kevyempi.)

Pohja:

175g (1pkt) kaurakeksejä

75 g leivontamargariinia

Täyte:

2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

5 dl (500g) maustamatonta jogurttia

180 g appelsiinimarmeladia

1 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

8 liivatelehteä

0,5 dl appelsiinin mehua ***

Päälle:

2 dl appelsiinimehua

1 dl hyytelösokeria

Koristelu:

suklaakuvioita *****

anananaskirsikoita tai raastettua appelsiininkuorta

 

Murskaa keksit monitoimikoneessa. Lisää sultatettu margariini. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (24 cm) pohjan ja reunan väliin. Paina keksiseos sen päälel tasaiseksi kerrokseksi.

Pane liivatelehdet likoamaankylmään veteen. Sekoita jogurtti, appelsiinimarmeladi ja sokerit. Vaahdota vaniljakastike ja sekoita varovasti täytteeseen. Sulata liivatelehdet kuumaan appelsiinimehuun***. Anna liivateseoksen jäähtä, sekoita se sitten täytteeseen. Kaada täyte vuokaan. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 5 tuntia, mieluummin yön yli.

Kuumenna päälle tuleva appelsiinimehu kiehuvaksi, lisää hyytelösokeri ja kiehauta. Anna liemen hieman jäähtyä ja valua se tasaisesti kakun päälle. Siirrä kakku hetkeksi jääkaappiin, jotta pinta hyyty.

Koristele haluamallasi tavalla.

*** Liivatelehdet voi sulattaa myös mikrossa. Laita liotetut ja puristetut liivakot mikronkestävään astiaan (esim. kahvikuppi, murokulho tms) ja pyöräytä hetki mikrossa. Liivakot sulavat ja voit kaataa sulan massan suoraan täytteeseen. Tähän ei tarvita lisänestettä. Esim. tässä kakussa täytteen liivatteet on sulatettu mikrossa ja appelsiinimehutilkka on jätetty täytteestä pois.

***** Suklaakuvioihin käyttämäni suklaan laitoin palasteltuna kertakäyttöiseen pursotuspussiin ja solmin pussin suun kii. Nostin pussin vesihauteeseen sulamaan. Kun suklaa oli sulanut, leikkasin pussin kärkeen pienen reijän ja pruuttailin koristeita leivinpaperin päälle ja nostin kylmään kovettumaan.

 

Suklaamoussekakku, 12-15 annosta

Pohja

1 pak (195g) Muro-keksejä

75 g voita sulatettuna

Tumma suklaatäyte

3 liivatelehteä

2 dl kuohukermaa

1 levy (200g) taloussuklaata

1 prk (200g) maustamatonta tuorejuustoa

3/4 dl sokeria

(2-3 rkl mantelilikööriä)

Valkosuklaatäyte

1 tl sitruunan- tai limetinkuorta

1 1/2 rkl sitruunan- tai limettimehua

100 g valkosuklaata

1 prk (200g) tuorejuustoa

2 tl vaniljasokeria

2 valkuaista

3/4 dl sokeria

2 dl kuohukermaa

Pinnalle n. 1/2 dl tummaa kaakakojauhetta

 

Murskaa keksit monitoimikoneessa tai pussissa. Lisää sultatettu voi. Leikkaa irtopohjavuokaan (halk. 24-26 cm) pohjan kokoinen leivinpaperipala. Taputtele seos sen päälle.

Tumma täyte: Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 5-10 minuutiksi. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Nosta kulho jääkaappiin. Sulata paloiteltu suklaa mikrossa ja sekoit ahimen jäähtyneenä sähkövatkaimella tuorejuuston joukkoon.  Lisää mös sokeri (ja likööri). Purista liivatteista vesi ja liuota se kiehuvan kuumaan vesitilkkaan (2 rkl). Yhdistä tuorejuustoseokseen liivate ja nostele joukkoon kermavaahto viimeiseksi. Kaada vuokaan murupohjan päälle. Laita jääkaappiin hyytymään foliolla peitettynä.

Valmista valkosuklaatäyte: Pese sitruuna tai limetti kuumalla vedellä ja harjalla. Raasta kuori ohuelti (ei valkoista osaa) ja puserra mehu. Sulta paloiteltu suklaa mikrossa. Vatkaa sähkövatkaimella tuorejuuston joukkoon hieman jäähtynyt suklaa, sitruunamehu ja kuori sekä vaniljasokeri. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri pienissä erissä, vatkaa kunnes marenki on kiiltävää ja kuohkeaa. Vaahdota kerma. Yhdistä ainekset keskenään varovasti nostellen. (Ensin suklaaseen tuorejuusto, sitten kerma, lopuksi valkuaisvaahto) Kaada seos varoen tumman täytteen päälle. Tasoita pinta.

Peitä kakku foliolla ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 6 tuntia tai yön yli. Laita kakku tarjolle. Sihtaa kakulle runsaasti kaakaojauhetta. Posta vuoan reuna.

Jos pakastat kakun, suojaa vuoka hyvin alumiinifoliolla. Sulata jääkaapissa. Sihtaa kaakaojauhe ja lisää koristeet vasta tarjolle pantaessa.

 

Puolukkainen pitsikakku

Pohja:

200 g vaaleita keksejä

100 g margariinia

Täyte

 2 kananmunaa

1/2 dl sokeria

4 dl kermaa

100 g valkosuklaata

200 g maustamatonta tuorejuustoa 

1/2 dl puolukkalikööriä

200 g puolukkahilloa

7 liivatelehteä

Koristelu:

50-100 g valkosuklaata

200g puolukoita

 

Jauha keksit murusiksi esim. yleiskoneella. Sulata margariini ja sekoita se keksimurujen kanssa hyvin sekaisin.

Pingota leivinpaperi 22-24 cm:n irtopohjavuoan pohjalle. Painele pohjaseos vuoan pohjalle.

Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen.

Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdota kerma ja yhdistä varovasti käännellen muna-sokeriseokseen. Sulata suklaa ja sekoita tuorejuuston kanssa. Yhsitsä aineet ja sekoita puolukkahillon joukkoon.

Purista liivatteista vesi pois ja sulata ne kiehuvaan puolukkalikööriin. Kun liivateseos on hieman jäähtynyt, kaada se ohuena juoksevana nauhana täytteeseen. Anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia tai yön yli.

Irrota kakku palettiveitsen avulla kakkuvuoasta. Pyöräytä ensin varovasti kakun reuna irti.

Sulata valkousuklaa. Leikkaa kontaktimuovista kakkuvuoan pohjan kokoinen ympyrä ja reunan kokoinen kaistale.

Spritsaa suklaalla vapaalla kädellä pitsikuvioita kontaktimuoville. Kun suklaa on hieman jähmettynyt, nosta nauha kakun reunalle suklaapuoli alaspäin.

Ripottele kokonaiset puolukat kakun pinnalle. Spritsaa pitsikuvio pyöreän kontaktimuovin pinnalle ja laita muovi puolukoien päälle. Nosta kakku jääkaappiin.

Kun suklaa on kovettunut, irrota kontaktimuovit varovasti.

 

Mansikka-jogurttikakku, 12-15 annosta

Pohja:

4 munaa

2 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja tai Ohrakasta

2 tl leivinjauhetta

Kostutus

1 - 1 1/2 dl maitoa

1 tl vaniljasokeria

Täyte

5 liivatelehteä + 2 rkl maitoa

1/2 l mansikoita

1/2 dl sokeria

4 dl mansikkajogurttia

2 tl vaniljasokeria

2 dl kuohukermaa

Kuorrutus

4 dl kuohukermaa

1 rkl sokeria

Koristelu

kiiviä ja/tai mansikoita

sitruunamelissan lehtiä

Hyytelö

1 1/2 dl vettä

3/4 dl hyytelösokeria

 

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos siivilän läpi. Sekoita. Kaada taikina voideltuun, korppujauhotettuun 3 litran vuokan. Paista 175 asteessa 30-40 min. Kumoa pohja leivinpaperille. Leikkaa jäähtyneenä kolmeen osaan. Vuoraa kakkuvuoka (jossa pohja on paistettu) klemulla tai laita vuokaan leivinpaperisuikaleet.

Valmista täyte: Pane liivatelehdet kylmään veteen likoamaan 5-10 minuutiksi. Soseuta mansikat ja mausta sokerilla. Sekoita jogurttiin mansikkasose ja vaniljasokeri. Vatkaa kerma vaahdoksi. Liuota kiehuvan kuumaan maitoon liivatelehdet (älä keitä). Kaada jäähtynyt liivateseos jogurttiseokseen koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi kermavaahto. Pane kakun päälllimmänen levy ylösalaisin kakkuvuokaan, kostuta vaniljamaidolla. Kaada puolet täytteestä vuokaan levyn päälle. Aseta päälle kakkulevy. Kostuta ja kaada loppu täyte vuokaan. Kostuta pohja leikkauspinnan puolelta. Nosta se täytteen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään. Kumoa kakku kakkupaperin päälle.

Kuorruta maustetulla kermavaahdolla, säästä osa reunojen pursotukseen. Koristele kiivi- ja/tai mansikkaviipaleilla. Valmista hyytelö pakkauksen ohjeen mukaan. Sivele hyytelöä kiivien ja mansikoiden pinnalle. Pursota reunat kermalla. Tarjoa kylmänä.

 

Lisäksi ohjenipusta löytyy mm. herkullisen Enkelten kakun ohje. Tätä tehtiin vuosi sitten olleella hyytelökakkukurssilla. Ohje on ihan pakko laittaa tähän... Tää oli tosi hyvää!

Enkelten kakku

Pohja:

2 pkt (á 165 g) kaurakeksejä

140 g voisulaa

Täyte

4-5 liivatelehteä

1 rkl sitruuna- tai limettimehua

200 g maustamatonta tuorejuustoa

1 1/2 dl sakeaa kinuskikastiketta

1 rkl vaniljasokeria

2 1/2 dl kuohukermaa

3 dl punaisia marjoja (puolukka, karpalo, vadelma, herukka)

Koristeluun:

1/2 dl sakeaa kinuskikastiketta

n. 2 dl (tomusokerilla huurrettuja) marjoja

 

Vuoraa haluamasi mallinen kakkuvuoka, tilavuudeltaan n. 2 l, tuorekelmulla.

Murenna kaurakeksit tehosekoittimessa. Lisää voisula.

Painele keksimuruseos kakkuvuoan pohjalle ja reunoille.

Liota liivateletiä 5-10 minuuttia runsaassa kylmässä vedessä.

Sekoita kinuskikastike notkistetun tuorejuuston joukkoon. Mauta vaniljalla.

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi.

Purista pehmenneet liivatelehdet vedestä ja liota ne kuumennettuun sitruunamehuun. Lisää liivateseso ja kermavaahto tuorejuuston joukkoon. Lisää lopuksi marjat.

Kaada seos vuokaan ja anna hyytä jääkaapissa vähintää neljä tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.

Kumoa kakku tarjoiluvadille ja poista kelmu. Koristele kinuskikastikkeella ja marjoilla.

Enkelten kakku on tässä kuvassa tuo taustalla oleva kakku. (Etualalla on Fantasiakakku, ohje jostain vanhasta Kotilieden leivonakirjasta)