Männäviikolla oli paikallisessa K-kaupassa keräkaali sen verran edullista, että ostin useamman "pään". Tänään meillä onkin sitten leijunut vieno kypsyvän kaalin tuoksu...  

Aamulla ensimmäiseksi tein kaalikääryleet. Tutkin netistä useampia ohjeita, joista sitten muovasin oman versioni.

1 keräkaali, n 1 kg (suosittelen silti, että ottaa ison kaalin, siitä saa isompia lehtiä --> isompia kääryleitä. Lisäksi ihan pieni kaali kannattaa varata täytettä varten, niin siitä isosta kaalista voi irrotella lehtiä sitä mukaa kun ne pehmiävät. Ylimääräisen kaalin voi käyttää vaikka kaalilaatikkoon.)

vettä + suolaa kaalin keittämiseen

2 dl puuroutuvaa riisiä (keitetään pakkauksen ohjeen mukaan puuroksi, maustetaan suolalla. Tämän vaiheen voi tehdä jo etukäteen)

n. 1/2 kg jauhelihaa

1 sipuli

suolaa, valkopippuria

1 muna

1/2 dl siirappia

1 dl kiehuvaa vettä

 

Tee puukon kärjellä kaalin kannan ympäri syviä pistoja. Voit yrittää kovertaa kantaa pois kokonaan, mutta tuo pistelykin riittää. Nosta kaali isoon kattilaan ja keittele kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Vettä saa olla sen verran, että kaali on lähes peitossa. Kun kaali on hetken kiehunut, irrota varovasti päällimmäisiä lehtiä. Jatka sitä mukaa, kun kaalin sisäkerrokset kypsyy.

Ruskista sipuli kevyesti. Sekoita jauheliha, riisi, sipuli, muna, mausteet (ja silputtu kaali - tämän voi jättää täytteestä pois, jos haluaa).

Ohenna hieman  jäähtyneistä kaalinlehdistä lehtiruotia. Varo rikkomasta lehtiä!

Nosta kaalinlehdelle täytettä 1-2 rkl lehden koosta riippuen. Kääri lehti tiukaksi paketiksi. Nosta uunipannulle leivinpaperin päälle tiukasti vieriviereen. Jatka näin, kunnes kaikki ainekset on käytetty. (Eli kun täyte loppuu, kaalia jää tod.näk. yli, mutta sen voi aina käyttää laatikkoon tai keittoon -tai pakastaa silputtuna ja heittää myöhemmin jauhelihakeiton joukkoon)

Valele kääryleiden pintaan vesi-siirappiseosta. Paista kääryleet kypsiksi 170 asteen lämmössä noin tunnin verran. Valele välillä paistoliemellä tai vesi-siirappiseoksella.

Jos halut kääryleiden pinnasta tummemman, ruskista niitä ensin uunissa 225 aseteessa jatka sitten kypsentämistaä 170 asteessa noin tunti.

Tarjoa esim. perunoiden ja puolukkasurvoksen kanssa.