Ja vielä vähän lisää kaalia... (Kaalia siellä, kaalia täällä, kaalia kohta myös näppiksen päällä?)

Muun touhuilun ohessa hauduttelin ison kattilallisen kaalikeittoa pakkaseen laitettavaksi. (By the way, tyhjät maitotölkit on aivan loistavia keittojen pakastamisessa! Erit. 1,5 litraiset tölkit on hyviä! Kun vaan muistaa huuhdella tyhjät purkit ja kuivatella, niin kätsyjä "pakasterasioita" kertyy ihan itsestään...)

1 keräkaali (n. 1 kg)

vettä

1/2 kg jauhelihaa

soijakastiketta tai suolaa

1 iso sipuli

1 rkl pippureita (mulla oli mauste- mutta myös mustapippurit kävis)

2 kasvisliemikuutiota

(laakerinlehtiä 2-3)

porkkanoita (Oman maun mukaan...)

Pilko kaali isoiksi paloiksi kattilaan. Lisää vettä niin paljon, että kaalit peittyy. (Nuuka käyttää kaalikääryleistä jääneen kaalinkeitinveden hyödyksi tähän...) Lisää myös pilkottu sipuli, pippurit ja liemikuutiot. Keittele n. 1/2 tuntia isolla lämmöllä kannen alla.

Ruskista jauheliha. Mausta suolalla tai soijakastikkeella. Lisää keittoon jauheliha ja pilkotut porkkanat.

Keittele hetki ja lisää tarvittaessa vettä sen verran, että kaikki ainekset peittyy. Pienennä lämpöä ja hauduttele kannen alla pitkään ja hartaasti. Tarkista maku.

Voit myös oikaista laittamalla kaikki aineet heti kattilaan ja hauduttelemalla keiton valmiiksi. Hitaasti hauduttamalla keitosta tulee aina parempaa.

Jos pakastat keittoa tai syöt samaa ruokaa useampana päivänä, saat soppaan vaihtelua laittamalla lämmitysvaiheessa joukkoon kourallisen-kaksi makaronia.