Perunaleivokset, nuo leivosten klassikot, muotoutuvat tarjolla olevien materiaalien ja tekijän mielikuvituksen mukaan suuntaan ja toiseen.

Taannoisella Työväenopiston leivoskurssilla (kevät 2008 tai siinä main) teimme yhtenä herkkuna perunaleivoksia. Tänään tulleessa lokakuun Pirkka-lehdessä oli myös ohje perunaleivoksiin. Laitan ohjeen tähän ylös kaikkien nähtäville.

Tässä kuvassa on tuolla yläreunassa nuo "epämääräiset ruskeat mökkärät" tomusokerihunnulla ja ilman ovat perunaleivoksia. (Nuo vaaleanpunaiset ovat Bebe-leivoksia)

Tässä Pirkan ohje näille herkuille:

Kääretorttulevy  tai 200g kuivahtanutta sokerikakkua, muffineita, täytekakusta jääneitä reunoja...

2 munaa

1 dl sokeria

1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 dl perunajauhoja

Lisäksi:

1 pss (120g) taloussuklaarouhetta

100g voita

1/2 dl kaakaojauhetta

1/2 dl vadelmahilloa

1 dl tomusokeria

1-2 rkl rommia tai 1 tl nestemäistä rommiaromia (tai konjakkia tai punssia -tai mantelilikööriä tai...)

Koristeeksi suklaaströsseleitä

 

Lisäksi leivosvuokia

 

Valmista kääretorttupohja (Vaahdota munat ja sokeri, lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja siivilöi taikinaa. Sekoita varovasti. Levitä taikina pellille n. 1/2 cm paksuksi levyksi. Paista 225 asteessa n. 5 min. Kumoa ja anna jäähtyä.)

Sulata suklaa mikrossa. Sulata myös voi. Hienonna kääretorttulevy (tai sokerikakku) monitoimikoneessa. Lisää suklaa ja voi. Pyöräytä koneella muutama kierros. Lisää kaakaojauhe, hillo, tomusokeri ja rommi. Sekoita tasaiseksi massaksi. Anna seoksen jähmettyä jääkaapissa.

Leivo taikina tangoiksi ja jaa 16  yhtä suureen osaan. Pyörittele soikeiksi leivoksiksi. (Tai tee pienempiä, pyöreitä leivoksia suupaloiksi). Kieritä leivokset suklaaströsseleissä ja nosta paperivuokiin. Anna leivoseten vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoamista.

Tässä vielä muutama muuteluidea:

* Pyörittele leivokset kaakaojauheessa tai tomusokerissa

* Jätä "taikinasta" sulatettu suklaa pois ja kasta valmiit leivokset sulatettuun suklaaseen.

* Kuorruta leivos marsipaanilevyllä ja sihtaa levyn päälle tomusokeria.

* Muotoile leivos kaarevaksi ja kuorruta keltaisella marsipaanilla. Piirrä banaanin yksityiskohdat sulaan suklaaseen kastetulla siveltimellä.

* Leivoksen ei todellakaan tarvi näyttää perunalta -eikä "taikinassakaan" välttämättä ole edes perunajauhoja, eikä varsinkaan keitettyjä perunoita!