Löysin Marttojen Ruokanurkasta (keskustelupalsta, lukemaan pääsee kuka vaan, kirjoittaminen vaatii rekisteröitymisen. Rekisteröityminen ei vaadi Marttojen jäsenyyttä) herkullisen pipariohjeen. Ohje on vapaa suomennos Nigella Lawsonin ohjelmassa esiintyneestä reseptistä. Ohjeessa voi olla jotain pientä epätarkkuutta, mutta toteutus on helppo ja lopputulos herkullinen -oikea suklaaholistin unelma!

Ohje kopsattuna suoraan Marttalasta:

NIGELLAN ISOT SUKLAAKAKKUSET

Annoksesta tulee 12 kpl isoja, jäätelökauhalla tehtyjä kakkusia. Voit paistaa esim. vain puolet ja pakastaa loput. Pakasta ne ensin esim. jollain tarjottimella ja siirrä sen jälkeen pakastusrasiaan.

AINEET

125 g tummaa suklaata sulatettuna
150 g vehnäjauhoja
30 g tummaa kaakaota
1 tl soodaa
1/2 tl suolaa
125 g suolatonta, pehmeätä voita
* normi suolaa käytettäessä en lisäisi suolaa
75 g esim. ruokokidesokeria
* fariinisokeri sopii hyvin suklaan kanssa
50 g tavallista kidesokeria
1 tl vaniljauutetta
1 KYLMÄ kananmuna
* ohjeen antaja on kehoittanut näin tekemään ja Nigellahan noudattaa ohjetta
350 g tummia suklaarakeita
* karkeaksi rouhittu tummaa suklaa ajanee saman asian

VALMISTUS

* Paistetaan 170 asteessa noin 18 minuuttia
* Palastele tumma suklaa sulamaan
* Vaahdota voi ja sokerit hyvin keskenään
* Lisää sulanut ja hiukan jäähtynyt suklaa joukkoon ja sekoita hyvin
* Sekoita muut kuivat aineet keskenään
* Lisää vaniljauute ja KYLMÄ kananmuna vatkaten vaahtoon, sen jälkeen loput kuivat aineet hyvin sekoittaen
* Lisää viimeiseksi tummat suklaarakeet tai rouhe taikinaan ja sekoita vielä hyvin

Ota taikinaa jäätelökauhalla, tasoita ja kopsauta pellille. Jätä reilu väli, noin 6 cm. ÄLÄ LITISTÄ KAKKUSIA, leviävät uunissa.

Paista kakkusia noin 18 minuuttia, jonka jälkeen kokeile esim. cocktail-tikulla. Paina tikku puoleen väliin kakkusta, jos osut suklaan palaseen, kokeile uudestaan. Kakkuset ovat kypsiä, jos tikku on puhdas.

Jätä kakkuset uunista oton jälkeen pellille ainakin 5 minuutiksi ennen kuin siirrät ne lautaselle jäähtymään.

Ohjeen jakanut palstalainen ohjeistaa vielä näin: "Jos olet seurannut Nigellan ohjelmia, niin tiedät, että hän tekee kaiken aika suurpiirteisesti. Jauhoja ei paljon sihdata ja sekoituksetkin tapahtuvat tällaisissa leipomuksissa useimmiten vatkaimella, niin tässäkin."

****************

Testasin näitä pipareita pari-kolme viikkoa sitten. En valitettavasti ottanut pipareista kuvaa, mutta voin kertoa; nämä oli todellisia herkkupipareita! Tein piparit ruokalusikalla (taikinaa oli kökkäreissä n. 1 rkl/pipari). Laitoin pellille vain yhdeksän piparia kuhunkin, niin jäi reilusti leviämisvaraa. Lopputuloksena sain pipareita, jotka olivat suunnilleen samaa kokoa kaupassa myytävien Safari-keksien kanssa.

Suklaana käytin sulatukseen yhden Pandan tumman suklaan ja rouheeksi yhden Pandan tumman suklaan ja yhden Fazerin taloussuklaan. Mietin hetken, että olisin käyttänyt Pandan persikkasuklaata osana, mutta jostain syystä päädyin tavallisiin.

Vaniljauutteen tilalla käytin vanilja-aromia, joka on teollinen maku. Kokeilumielessä laitoin tulemaan pienen satsin omatekoista vaniljauutetta. Netistä löysin ohjeen joka menee näin:

Kotitekoinen vaniljauute

1 iso tai 2 pientä vaniljatankoa
2 dl vodkaa tai vaaleaa rommia

2 dl vetoinen korkillinen lasipullo tai purnukka

Aloita desinfioimalla lasipullo kaatamalla siihen kiehuvaa vettä. Anna veden hengailla pullossa vartin verran ja kaada pois.

Tee vaniljatankoon pitkä viilto pitkittäissuunnassa, niin että siemenet näkyvät. Kaada pullo täyteen vodkaa tai rommia ja laita vaniljatanko sekaan. Sulje korkki hyvin ja laita viileään paikkaan suojaan valolta.

Kääntele tai ravistele pulloa aina kun muistat, suunnilleen pari kertaa viikossa. Vaniljauutetta voi alkaa käyttämään 1-2 kuukauden päästä. Pulloon voi lisätä vodkaa tai rommia sitä mukaan kun käytät uutetta. (Sekään ei ole vaarallista, jos pullo jää ajoittain vajaaksi.)

********

Kerron sitten loppuvuodesta, miten kokeiluni onnistui...