Tämä ohje pitää postata teille, vaikka kuvia ei ole lisättäväksi, eikä varsinaista testauskokemustakaan periaatteessa ole. Käytännössä olen pikkutytöstä asti tehnyt piparit tällä ohjeella. Tämä on "se ainoa ja oikea pipariohje". (Tutkimus on 100% subjektiivinen ja vastalauseita ei suvaita )

Googlettelin äidin käyttämän pipariohjeen ja päädyin Riisan ruokakomeroon. Sieltä löysin kuin löysinkin ohjeen Ullan pipareihin. Kuka lie Ulla ollut -äidin keltapohjainen ohjeliuska on leikattu "mistälielehdestä" vuonna papu. Meillä kotona tehtiin (ja tehdään vieläkin) piparit aina tällä ohjeella, niin possut ja ukot kuin piparitalotkin. Ja tätä ohjetta minäkin testaan tod.näk. jo viikon sisällä.

Ullan piparit

 

n. 2 litran taikina


- 2,5 dl siirappia
- 3 dl fariinisokeria
- 250 g voita
- 2 tl neilikkaa
- 2 tl kanelia
- 2 tl inkivääriä
- 2 tl pomeranssinkuorta
- 2 munaa
- 1 tl suolaa
- 2 tl ruokasoodaa
- n. 10 dl vehnäjauhoja

1. Kiehauta siirappi, fariinisokeri, voi ja mausteet. Neilikan, kanelin, inkiväärin ja pomeranssinkuoren voit korvata halutessasi käyttämällä 7 tl piparkakkumaustetta.
2. Anna jäähtyä. (Kohdat 1. ja 2. voi myös yhdistää; kiehauta siirappia, fariinisokeri ja mausteet. Nosta kattila levyltä ja lisää voi -sulava voi jäähdyttää siirappiseoksen samalla...)
3. Lisää munat yksitellen ja sekoita.
4. Sekoita keskenään suola, ruokasooda ja jauhot ja lisää "siirappiseokseen". Sekoita taikina tasaiseksi.
5. Anna taikinan olla jääkaapissa ainakin yön yli.
6. Leivo taikinasta seuraavana päivänä pipareita. Paista n. 200-225 asteessa 5-8 minuuttia. Piparit palavat helposti, ole tarkkana!
 

Edit 16.11.09

Testasin tuon ohjeen viime viikolla. Hyvin kävi -taikina ei nimittäin levinnyt. Enkä polttanut kuin sen "pakollisen" yhden pellillisen ja sittenkin vain reunoja... (Mikä ihme siinä onkin, että vähintään yksi pellillinen pipareita pitää polttaa???) Hieman etukäteen kauhistelin taikinan kokoa ja mietin, hukummeko pipareihin. No, tein piparitalon elementit ja vähän rekvisiittaa ympärille ja lopun taikinan tein ns. syötäviksi pipareiksi. Eipä niitä niin kovin paljoa sitten tullutkaan! Mietin jopa, että ostaisin kaupasta 1-2 pakettia valmista taikinaa ja tekisin vielä muutaman Nissen...