Nämä ohjeet olen ottanut Deanna F. Cook'in kirjasta Lasten omat synttärikakut. Kokeilen ainakin tätä vaaleaa pohjaa tässä lähipäivinä, kun pyöräytän 3v synttäreille kakun. Ohje kuulostaa kivalta ja erilaiselta. Olen ystäviltäni kuulut paljon kehuja erityisesti tuosta suklaisesta pohjasta. (Pohjasta tulee kostea, eikä sitä välttämättä tarvi edes täyttää!)

Vaalea kakkupohja:

4 munaa

3 dl sokeria

75 g margariinia tai voita

1,5 dl maitoa tai vettä

5 dl vehnäjauhoja

1 rkl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

 

Voitele ja korppujauhota vuoka/vuoat (katso postauksen lopusta vinkkejä). Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sähkövatkaimella se kestää n. 5 minuuttia.

Laita margariini ja maito (tai vesi) kattilaan ja kiehauta. Kaada kuuma margariini-maitoseos ohuena nauhana munavaahtoon koko ajan vatkaten.

Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseos munaseokseen. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi esimerkiksi puuhaarukalla sekoittaen tai nuolijalla käännellen ja kaada taikina vuokaan.

Paista kakku uunin alimmalla ritilätasolla alla olevan ohjeen mukaan (suklaisen pohjan jälkeen). Kakku on kypsä, kun sen pinta on kullanruskea, se irtoaa jo hiukan vuoan reunoilta ja tikulla koittaessa tikkuun ei jää taikinaa.

Jäähdytä kakku.

 

Suklainen kakkupohja

200 g tummaa suklaata
200 g margariinia tai voita
4 munaa
2 dl sokeria
0.5 dl kaakaojauhetta
1.5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1.25 dl maustamatonta jogurttia tai 1 prk (125g) vauvojen hedelmäsosetta

1. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka tai -vuoat. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Laita margariini tai voi ja suklaa kattilaan ja kuumenna, kunnes suklaa ja rasva ovat sulaneet. Jätä jäähtymään.
3. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon suklaa-margariini(tai voi)seos.
4. Sekoita kaakaojauhe, vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi ne taikinaan. Sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi nuolijalla tai puuhaarukalla. Älä enää vatkaa.
5. Kääntele lopuksi taikinan sekaan jogurtti tai hedelmäsose. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä alla olevan ohjeen mukaan tai kunnes kakku on tikulla koetettaessa kypsä.

 

* Saat taikinasta yhden ison pyöreän tai neliön muotoisen kakun (halkaisija 28-30cm tai n. 20x20cm). Kakun kypsymisaika on n. 40min.
* Saat taikinasta yhden ison kupolin muotoisen kakun tai kaksi matalampaa. Voit paistaa kakut n. 2litran vetoisessa uuninkestävässä teräs- tai lasikulhossa (pyrex). Yksi iso kakku kypsyy n. tunnissa, kaksi matalampaa 45 minuutissa.
* Jos paistat kakun kahdessa halkaisijaltaan 21-23cm:n vuoassa, ne kypsyvät n. 35 minuutissa. Jos paistat yhden paksumman kakun, jonka halkaiset vasta kypsänä, kypsymisaika on n. 50min.
* Saat taikinasta myös perinteisen kahvikakun, kun paistat sen rengasvuoassa (vuoan vetoisuus n. 1.5litraa, halkaisija n. 22cm). Saat yhden korkeamman, kypsymisaika n. 45min., tai kaksi matalampaa kakkua, kypsymisaika n. 35min. (Kahdesta rengasvuoassa paistetusta pohjasta saa helposti muotoiltua hauskan käärmekakun!)
* Voit paistaa taikinan myös kahdessa n. 1litran vetoisessa (n. 10x27cm) leipävuoassa).
* Saat taikinasta yhden 30x20cm:n kokoisen, n. 5cm paksun kakun. Paista se esim. lasagnevuoassa. Kypsymisaika on n. 40min.. Jos teet ohuemman kakun esim. syvällä uunipellillä, sen kypsymisaika on n. 20min.
* Taikinasta saat 24 pienempää muffinia (esim. kaksi 12 kolon muffinipeltiä), joiden kypsymisaika on 20min.. Paista uunin keskimmäisellä tasolla. Isoja, nk. amerikanmuffineja (vuoan korkeus n. 6cm) taikinasta tulee 10-12kpl. Ne kypsyvät 25-30minuutissa.