Marttaliitto täytti 110 vuotta viime vuonna ja sitä juhlistettiin (Marttamaiseen henkeen) kutomalla sukkia. Martat kutoivat sukat kaikille viime vuonna syntyneille vauvoille. Yhteistyössä olivat mukana myös Novita (joka sponsoroi langat) sekä kätilöt, jotka synnäreillä jakoivat sukkapussukat kaikille vauvoille.

Sukat tehtiin tietyn ohjeen mukaan. Tässä ohje tämän vuoden Pilttipiiri-lehdestä kopsattuna. (En muista enää lehden numeroa, kun olen vain repäissyt ohjeen talteen...)

Vauvan sukat

Koko: 70 (80) cm

Lanka: Novita Wool

Puikot: Nro 3 ja 3 ½ tai käsialan mukaan, tiheys 22 s x 30 krs = 10 cm

Varsi:

Luo 40 (44) silmukkaa ohuemmille puikoille ja jaa silmukat sasan neljälle puikolle. Kerrosten vaihtumiskohta on IV ja I puikkojen välissä. Neulo joustinneuletta *1 o ja 1 n* suljettuna neuleena.

Kun varren korkeus on 8 cm, vaihda paksumpiin puikkoihin ja neulo 1 krs oikein. Kavenna samalla jokaisella puikoilla tasavälein 1 silmukka, työssä on nyt 36 (40) silmukkaa. Neulo vielä ykköspuikon (I) silmukat oikein. Kantatilkun neulomista varten siirrä I ja IV puikkojen silmukat samalle puikolle ja jätä II ja III puikkojen silmukat odottamaan.

Kantapää:

Kantatilkku neulotaan I ja IV puikkojen 18 (20) islmukalla neulomalla isleää neuletta tasona seuraavasti: Käännä työ, ensimmäisenä neulotaan urjan puolen kerros. *Nosta 1 silmukka nurin neulomatta (=pidä lanka työn edessä ja pistä puikko silmukkaan kuin neuloisit sen nurin ja siirrä silmukka neulomatta oikealle puikolle), neulo 17 (19) silmukkaa nurin. Käännä työ. Nosta 1 silmukka neulomatta (=pidä lanka työn takana, pistä puikko silmukkaan kuin neuloisit sen oikein ja siirrä silmukka neulomatta oikealle puikolle), neulo 17 (19) silmukkaa oikein. Käännä työ.* Toista *_* (tähtien välistä ohjetta) kunnes kantatilkun korkeus on 12 (14) kerrosta. Neulo vielä yksi nurjan puolen kerros.

Alotia sitten kantapohjan kavennukset: Neulo ensin 11 (13) silmukkaa oikein ja sitten 2 silmukkaa ylivetäen yhteen (=nosta 1 s neulomatta, neulo seuraava s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli), käännä työ. *Nosta 1.s nurin neulomatta, neulo 4 (6) s nurin ja neulo seuraavat 2s nurin yhteen, käännä työ.* toista *_*, kunnes sivusilmukat loppuvat ja olet viimeksi neulonut työn oikean puolen krs:n.

Terän kiilakavennukset:

Jaa kantapäässä jäljellä olevat 6 (8) s tasan kahdelle puikolle (puikot I ja IV). Poimi kantalapun vasemmasta reunasta 8 (9) s. Neulo II ja III puikotn s:t oikein. Poimi nyt kantalapun oikeasta reunasta 8 (9) s ja neulo vielä samalle puikolle kantapäästä jääneet 3 (4) s. Nyt II ja III puikoilla on molemmilla  9 (10) s ja I ja IV puikoilla on 11 (13) s. Kerroksen vaihtumiskohta on kantapään keskellä. Jatka näillä kaikilla 40 (46) s:lla sileää neuletta suljettuna neuleena.

Tee kiilakavennukse: Neulo I puikon 2 viimeistä s:aa oikein yhteen ja IV puikon 2 ensimmäistä s:aa ylivetäen yhteen. Toista tällaiset kavennukset jokaisella kerroksella, kunnes työssä on jäljellä 36 (38) s:aa. Jatka sileää neuletta ilman kavennuksia. Kun sukan terän pituus kantapää mukaan laskien on 8 (9,5) cm, aloita kärkikavennukset.

Kärkikavennukset:

Neulo I ja III puikon lopussa 2 s:aa oikein yhteen ja tee II sekä IV puikon alussa ylivetokavennus. Tee tällaiset kavennukset joka krs, kunnes jäljellä on 8 s:aa. Katkaise lanka, vedä silmukoiden läpi, kiristä ja päätä hyvin.

Tee toinen sukka samoin.