Innostuin pitkästä aikaa leipomaan, kun raparperi lykkää vartta ihan silmissä. Ja toisaalta alkuviikon retkikahvit eräässä Turun saariston kahvilassa innostivat maustamaan suklaamuffinit vadelmalla. Ja siitä (tai niistä) se ajatus sitten lähti...

Ensin metsästin netistä ohjeen piimäiseen piirakkapohjaan. Pohja sopii marjoille, omenalohkoille, raparperille... Lisäksi se on nopea valmistaa -ja vielä munaton!

Ohjeen löysin Valion sivuilta.

2 dl piimää (myös kerma, kermaviili tai vaikka maustamaton jogurtti käy)

2 dl sokeria

1 dl juoksevaa margariinia (käytin rypsiöljyä)

3 1/4 dl vehnäjauhoja

1/2 rkl leivinjauhetta (HUOM! Ei soodaa, vaikka nesteenä onkin piimää)

Täytteeseen

7 dl raparperinpaloja

1 dl sokeria

(tai 3 dl kauden marjoja, mikrossa sokerin kanssa pehmitettyjä omenia tms, sokeria maun mukaan. Itse tiputtelin mansikka-raparperisopan jämiä. Sopan tein mutu-tuntumalla, joten mitään ohjetta ei ole antaa.)

 

Pehmitä raparperi sokerin kanssa mikrossa laakeassa astiassa n. 5-8 min. Jos nestettä irtoaa paljon, valuta pois.

Mittaa kuivat aineet kulhoon ja sekoita. Lisää piimä ja margariini ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kaada voideltuun piirakkavuokaan (halkaisija n. 28 cm). Lisää pinnalle pehmennetyt raparperin palat. Paista 200 asteisen uunin keskitasolla 20-30 minuuttia.

Tarjoa haaleana kylmän jäätelön kanssa tai vaniljakastikkeen kanssa.

Tee taikina 2x ja saat kerralla pellillisen piirakkaa.

 

Vadelmaiset suklaamuffinit (12 kpl)

(Ohje on  Makeat ja suolaiset muffinit-kirjasta hieman muuteltuna, omat muunnokseni ovat suluissa)

rasvaa muffinipeltiä varten tai paperisia vuokia

3 rkl voita (3 rkl öljyä)

60-80 g tummaa suklaata rouhittuna (käytin puolet Pandan tummasta suklaasta, yksi levy on 130g)

200g eli n. 3 dl vehnäjauhoja

100g eli n. 1 dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

2 rkl kaakaojauhetta

2 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

2 kananmunaa

1 1/2 dl maitoa

(Vadelmamarmeladia)

 

Voitele muffinipellin syvennykset tai jaa muffinivuoat pellin syvennyksiin (vähentää tiskiä...)

Sulata voi miedolla lämmöllä kattilassa ja jäähdytä.

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Vatkaa toisessa kulhossa munien rakenne rikki, lisää maito ja voi (öljy). Kaada muna-maitoseos kuivien aineiden päälle. Sekoita nopeasti puuhaarukalla tai taikinakaapimella. Kääntele joukkoon suklaarouhe.

Nostele n. 1 rkl taikinaa vuokiin. (Annostele vajaa 1 tl vadelmamarmeladia jokaiseen vuokaan. Jaa loput taikinasta hillon päälle. Katso, että taikina peittää hillon, ettei se pursuile uunissa ihan hallitsemattomasti.)

Paista n. 180 asteisessa uunissa keskitasolla n. 20-30 min. Anna muffinien jäähtyä n. 5 min ja siirrä ne ritilälle jäähtymään.

 

Tein muffineita tupla-annoksen sekä yhden piirakan. Ja jäljelle jäi tämän verran: