Muffinien leivonta on yksinkertaisimmillaan tosi helppoa, yhdistät vain ainekset ja jaat taikinan pieniin paperivuokiin. Pehmeään ja löysähköön muffinitaikinaan sopivat tavalliset paperivuoat, joita ei tarvitse mitenkään voidella. Mikäli paperivuoka tuntuu vetelältä, niitä voi laittaa aina 2 päällekäin paiston ajaksi. 

Suolaiset muffinit sopivat hyvin aamiaiselle ja sunnuntaibrunssille. Vaihtele muffinien täytteitä mielesi mukaan. Täytteeksi sopivat hyvin oliivit, aurinkokuivatut tomaatit, kinkku, porkkanaraaste, erilaiset yrtit, juustot ja siemenet. Toisaalta esim. sämpylät voi paistaa (voidelluissa) muffinipellin koloissa.

Alla on yksi perusohje, jota voi muunnella lopussa olevien vinkkien mukaan. Ainoastaan mielikuvitus on rajana! Useimpiin ohjeisiin voi käyttää myös hiivaleipäjauhoja. Muffinit voi tehdä myös kuivakakkuohjeella. Murokakkuohje toimii mainiosti muffineissa ja taikinaa voi maustaa samalla tavalla kuin kakujakin tai jättää maustamatta. Ja joulunaikaan voi "pakollisen" taatelikakun tehdä muffinien muodossa.

Muffini, perusohje, n. 20 kpl

dl

vehnäjauhoja

2

dl

sokeria

2

tl

leivinjauhetta

2

tl

vaniljasokeria

1

dl

kermaa/maitoa

2

 

kananmunaa

100

g

juoksevaa margariinia (pullo)

1

dl

appelsiinituoremehua

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut aineet hyvin sekoittaen. Voit käyttää myös muuta rasvaa kuin pullomargariinia, sulata ja jäähdytä tällöin rasva ensin. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla 15-20 min. 

VINKKI: Valitse jokin alla olevista muffineista ja korvaa perusmuffinitaikinan 1 dl appelsiinituoremehuaohjeen alla olevilla aineilla.

Suklaamuffinit

1

dl

 vahvaa kahvia

3

rkl

 vahvaa kaakaojauhetta

100

g

 tummaa suklaata rouheena

Kirsikkamuffinit

1

dl

 säilykekirsikkatölkin lientä

n. 150

g

 säilykekirsikoita pilkottuina

1

dl

 kookoshiutaleita

 Ananasmuffinit

dl

 ananasmurskaa

1

dl

 mantelirouhetta

Sitruunarusinamuffinit

1

dl

sitruunamehua

1

dl

rusinoita

Vadelmakookosmuffinit

3

dl

vadelmia

1

dl

kookoshiutaleita

Lakritsimuffinit

1

dl

appelsiinituoremehua

200

g

tavallista lakritsia ohuina viipaleina

Mustikkamuffinit

3

dl

mustikoita

Pätkismuffinit

1 pss Pätkispaloja pienittynä
 

 

Ja vielä vertailun vuoksi toinen perusmuffinien ohje muunteluvinkkeineen:

Muffinit

  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • (1/2 tl ruokasoodaa, jos haluaa erittäin kuohkeita muffineja)
  • 1 muna
  • 1,5 dl sokeria/fariinisokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2,5 dl piimää
  • 3/4 dl ruokaöljyä TAI 125 g sulaa, jäähdytettyä margariinia

Sekoita jauhot, leivinjauhe ja sooda keskenään. Vatkaa munaa kevyesti esim. haarukalla ja lisää sokerit, öljy ja piimä, sekoita puulusikalla. Lisää varovasti jauhot joukkoon. Nostele taikina vuokiin ja paista 180-asteessa 20-25 minuuttia. Anna vetäytyä hetki vuoissa ja kumoa jäähtymään.

Ohje on monikäyttöinen sillä ohjeen aineita voi vaihtaa esim:

  • SOKERI-> fariinisokeri/ruokosokeri/vaahterasiirappi/hunaja tai jopa mehutiivistettä
  • PIIMÄ-> jogurtti/kermaviili/ranskankerma/maito + 1 rkl etikkaa tai sitruunamehua
  • JAUHOT-> grahamjauhoja HUOM! lisää tällöin taikinaan 1/2 dl nestettä 3,5 jauhodesilitraa kohden. Nesteen ei tarvitse olla vettä vaan voi olla myös mehua, pakastemarjojen ’sulamisnestettä’ jne…

Ohjeeseen voi myös lisätä esim:

  • 3 rkl kaakaojauhetta (suklaamuffinit)
  • 250 g hedelmäpaloja/marjoja maun mukaan
  • 125 g suklaata rouhittuna
  • karamellirouhetta (esim. marianne, turkinpippuri, omar-kermakaramellit…)
  • 100 g pähkinärouhetta tai siemeniä
  • raastettua sitruunan- tai appelsiininkuorta
  • sipuleita, sieniä…
  • 150 g herneitä
  • 200 g jauhelihaa
  • erilaisia mausteita ja yrttejä

Annetut grammamäärät ovat suuntaa antavia yllä olevaa ohjetta ajatellen. Määriä voi lisätä/pienentää ja yhdistellä eri aineita oman maun mukaan.

Ebeltä vinkki täytetyistä muffineista:

Hyvän tuulen muffinit 

80 g tuorejuustoa (esim. appelsiinin makuista)

2 rkl tomusokeria

1 dl appelsiinilimonadia

250 g (n. 4 dl) vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

1/4 tl soodaa

75 g voita

1 kananmuna

75 g (n. 3/4 dl) sokeria

2 tl vaniljasokeria

1 dl kermaviiliä

 

Koristeluun:

150 g (n. 2 1/2 dl)) tomusokeria

2-3 rkl sitruunan- tai appelsiinimehua

makeisia tai muita koristeita

 

1. Voitele muffinipellin syvennykset tai laita niihin paperivuuat. Sekoita tuorejuusto, 2 rkl tomusokeria ja appelsiinilimonadista 1 rkl.

2. Sekoita kulhossa keskenään jauhot, leivinjauhe ja sooda. Sulata voi. Vatkaa kanamunan rakenne rikki ja lisää joukkoon sokeri, vaniljasokeri, voi, loput limonadista ja kermaviili. Kaada kuivien aineiden joukkoon ja sekoita kevyesti sekaisin.

3. Annostele kolmannes taikinasta muffinivuokiin esim. pursotuspussilla, pane jokaiseen 1 tl tuorejuustotäytettä (paina jauhotetulla pikkulusikalla kolo taikinaan ja nosta tuorejuustotäytettä koloon) ja jaa sitten loput taikinasta täytteen päälle. Taikinan pitää peittää koko täyte, muutoin se pursuilee.

4. Paista muffineita 180 asteessa uunin keskitasolla 25-30 min, kunnes ovat kullanruskeita. Ota pois uunista ja anna jäähtyä.

5. Sekoita tomusokeri ja mehu notkeaksi kuorrutteeksi ja levitä se muffinien päälle. Koristele ja nauti.

Täytteeksi voi laittaa myös esim. suklaapalan, vaahtokarkin, Omar-kermakaramellin...

(Ohjeet ja vinkit on otettu Mansikkamäen Ebeltä, Pullapöllöltä, Hellapoliisilta ja Myllyn Paras Oy: sivuilta)

Täältä löytyy minun omia kokeiluitani.