Täytekakun pohjan teko aiheuttaa välillä päänvaivaa. Pitäisi osata arvioida, minkäkokoinen kakku tarvitaan, minkä kokoiseen vuokaan se kannattaa tehdä jne. Tässä muutama pikkuvinkki kakkuja varten.

 

Marielta kopsaan suoraan pienen ohjeistuksen, miten valita oikein vuoan koko ja munien määrä.

vuoan halkaisija cm                         15-18   20-22   24       26        28        30

Munien määrä kpl                                2         3        4        5-6       7-8       9

Kakkuja tehtäessä on hyvä ottaa huomioon myös kakun menekki. Ohjekirjoissa näkee usein laskukaavan, jolla yksi muna riittäisi 3-4 syöjälle. Tämä riippuu kovasti muusta tarjoilusta, jos on tarjolla pelkkää täytekakkua, sitä menee enemmän ja jos on "seitsemää sorttia", niin kakkua kuluu vähemmän. Ja vielä asiaan vaikuttaa vieraat. Toiset ottaa pikkunirpauksen, toiset kahmaisee puolet kakusta. Ehkä maaseudulla näitä "kahmijoita" on enemmän? Myös lapset syövät kakkua vähemmän kuin aikuiset.

Kakun valmistus menee aina samalla kaavalla: huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaahdotetaan kestäväksi vaahdoksi (vatkaimilla pystyy "piirtämään" taikinan pintaan kahdeksikon, joka ei leviä heti), kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään siivilöiden taikinaan. Taikina kaadetaan voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan, kakun pinta tasoitetaan ja kakku paistetaan 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla. Paistoaika riippuu kakun koosta. Jos kakkpohja tehdään uunipellillä, paistetaan pohjaa 225 asteessa uunin keskitasolla n. 5-10 min.

2 munan kakku

2 munaa

1/2 dl sokeria

1/2 dl vehnäjauhoja

1/2 dl perunajauhoja

1/2 tl leivinjauhetta

Paistetaan 20-25 min.

 

4 munan kakku

4 munaa

1 1/4 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

3/4 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Paistetaan 30-35 min.

 

6 munan kakku

6 munaa

1 1/2 dl sokeria

1 1/2 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 1/2 tl leivinjauhetta

Paistetaan 35-40 min.

 

Suklaakakun saa korvaamalla osan jauhoista kaakaojauheella.

4 munan suklaakakku

4 munaa

1 1/2 dl sokeria

1 dl perunajauhoja

1/2 dl vehnäjauhoja

2-3 rkl kaakaojauhetta

1 1/2 tl leivinjauhetta

Paistetaan 30-35 min.

 

Kakkupohjan ja esim. kääretorttupohjan voi tehdä myös helpolla "kolmen lasin ohjeella".

Otetaan kolme samanlaista lasia. (Onnistuu myös kahdella lasilla, jos haluaa säästää tiskiä, kuten minä...) Rikotaan ensimmäiseen lasiin tarvittava määrä munia. Laitetaan viereen, tasaiselle alustalle toinen lasi, johon kaadetaan sokeria niin paljon, että sokerin pinta on samalla tasolla munien pinnan kanssa. Kolmanteen lasiin laitetaan jauhoja, niin ikään munien pintaan asti, sekä 1-1 1/2 tl leivinjauhetta. Jauhoista voi osan korvata esim. perunajauhoilla (esim. 50-50 tai 75 %vehniksiä ja 25% perunajauhoja). Jauhoina voi käyttää myös esim. Semperin gluteenittomia jauhoseoksia. Jos käytät kahta lasia, kaada sokeri vatkauskulhoon ja käytä sokerilasia jauhojen mittaukseen. (Munat kaadetaan luonnollisestikin vasta jauhojen mittauksen jälkeen...)

Aineet sekoitetaan tuttuun tyyliin: munat ja sokeri vaahdoksi ja jauhot siivilöidään joukkoon. Taikina kaadetaan voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan tai vaihtoehtoisesti leivinpaperilla vuoratulle pellille. Taikinan pinta tasoitetaan. Kakku paistetaan kypsäksi.

 

Vaalea kakkupohja:

4 munaa

3 dl sokeria

75 g margariinia tai voita

1,5 dl maitoa tai vettä

5 dl vehnäjauhoja

1 rkl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

 

Voitele ja korppujauhota vuoka/vuoat (katso suklaisen pohjan ohjeen perässä olevia vinkkejä). Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sähkövatkaimella se kestää n. 5 minuuttia.

Laita margariini ja maito (tai vesi) kattilaan ja kiehauta. Kaada kuuma margariini-maitoseos ohuena nauhana munavaahtoon koko ajan vatkaten.

Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseos munaseokseen. Sekoita taikina varovasti tasaiseksi esimerkiksi puuhaarukalla sekoittaen tai nuolijalla käännellen ja kaada taikina vuokaan.

Paista kakku uunin alimmalla ritilätasolla alla olevan ohjeen mukaan (suklaisen pohjan jälkeen). Kakku on kypsä, kun sen pinta on kullanruskea, se irtoaa jo hiukan vuoan reunoilta ja tikulla koittaessa tikkuun ei jää taikinaa.

Jäähdytä kakku.

 

Suklainen kakkupohja

200 g tummaa suklaata
200 g margariinia tai voita
4 munaa
2 dl sokeria
0.5 dl kaakaojauhetta
1.5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1.25 dl maustamatonta jogurttia tai 1 prk (125g) vauvojen hedelmäsosetta

1. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka tai -vuoat. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Laita margariini tai voi ja suklaa kattilaan ja kuumenna, kunnes suklaa ja rasva ovat sulaneet. Jätä jäähtymään.
3. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon suklaa-margariini(tai voi)seos.
4. Sekoita kaakaojauhe, vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi ne taikinaan. Sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi nuolijalla tai puuhaarukalla. Älä enää vatkaa.
5. Kääntele lopuksi taikinan sekaan jogurtti tai hedelmäsose. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä alla olevan ohjeen mukaan tai kunnes kakku on tikulla koetettaessa kypsä.

 

* Saat taikinasta yhden ison pyöreän tai neliön muotoisen kakun (halkaisija 28-30cm tai n. 20x20cm). Kakun kypsymisaika on n. 40min.
* Saat taikinasta yhden ison kupolin muotoisen kakun tai kaksi matalampaa. Voit paistaa kakut n. 2litran vetoisessa uuninkestävässä teräs- tai lasikulhossa (pyrex). Yksi iso kakku kypsyy n. tunnissa, kaksi matalampaa 45 minuutissa.
* Jos paistat kakun kahdessa halkaisijaltaan 21-23cm:n vuoassa, ne kypsyvät n. 35 minuutissa. Jos paistat yhden paksumman kakun, jonka halkaiset vasta kypsänä, kypsymisaika on n. 50min.
* Saat taikinasta myös perinteisen kahvikakun, kun paistat sen rengasvuoassa (vuoan vetoisuus n. 1.5litraa, halkaisija n. 22cm). Saat yhden korkeamman, kypsymisaika n. 45min., tai kaksi matalampaa kakkua, kypsymisaika n. 35min. (Kahdesta, rengasvuoassa paistetusta pohjasta voit muotoilla hauskan käärmekakun!)
* Voit paistaa taikinan myös kahdessa n. 1litran vetoisessa (n. 10x27cm) leipävuoassa).
* Saat taikinasta yhden 30x20cm:n kokoisen, n. 5cm paksun kakun. Paista se esim. lasagnevuoassa. Kypsymisaika on n. 40min.. Jos teet ohuemman kakun esim. syvällä uunipellillä, sen kypsymisaika on n. 20min.
* Taikinasta saat 24 pienempää muffinia (esim. kaksi 12 kolon muffinipeltiä), joiden kypsymisaika on 20min.. Paista uunin keskimmäisellä tasolla. Isoja, nk. amerikanmuffineja (vuoan korkeus n. 6cm) taikinasta tulee 10-12kpl. Ne kypsyvät 25-30minuutissa.