Maku-lehdessä (numerossa 7/05) oli juttu raakapakasteiden teosta kotioloissa.

 

Hiivataikina tehdään normaalisti ja taikina kohotetaan kulhossa, ihan kuten normaalissakin leivonnassa. Sämpylät/pullat leivotaan normaaliin tapaan, mutta siirretään kohottamattomina vaikka leikkuulaudan päällä pakastimeen. Jäätyneet leivonnaiset voidaan irrottaa alustasta ja pussittaa. Kun tulee tuoreen leivän mieliteko (tai yllättäviä kahvivieraita), nostetaan leivonnaiset pakastimesta pellille. Leivonnaisia sulatetaan ensin 50-asteisessa uunissa 15 minuuttia jonka jälkeen lämpö käännetään 225 asteeseen ja paistetaan leivonnaiset kypsiksi.

 

933698.jpg

Kuvassa 26.9.07 raakapakaste-testauksen ensimmäinen vaihe. Tein pienen taikinan (ohje sama kuin muffinssisämpylöissä--> pellillinen sämpylöitä) ja laitoin ne leikkuulaudan päällä pakkaseen. Laitan lisää kuvia, kun olen testannut tuon kypsentämispuolen.

942826.jpg

Kuvassa 30.9.07 raakapakaste-testauksen toinen vaihe, kypsät sämpylät. Eli ensin laitoin sämpylät sulamaan 50 asteiseen uuniin 15 minuutiksi. Sen jälkeen käänsin lämmöt 225 asteeseen ja paistoin sämpylät kypsiksi. Tähän meni aikaa joku 20 minuuttia. Koko touhu oli semmoinen kolmen varttin juttu.