Lapsuuteni kaupungissa toimiva Pyymäen leipomo valmistaa aivan älyttömän herkullisia wiener-leivoksia, joiden nimi on omenakimara. Tässä on jonkinsorin kuva leivoksesta ja tuolta leipomon sivuilta löytyy (ainakin tällä hetkellä!) sivun yläreunasta kuva kolmesta yksilöstä.

  

Siinä on wienertaikinasta kuori, sisällä omenalohkoja ja päällä iso ruusuke vaniljakermavaahtoa. Tämä vie kielen mennessään joka ikinen kerta...

Täältä, missä asustelen, ei kyseisen leipomon herkkuja saa, eikä vastaavaa leivosta ole vielä tullut vastaan. Minulla ei siis ollut muuta vaihtoehtoa, kuin tehdä tutkimusmatka herkun syvimpään olemukseen.

Kokeiluversioni sisältää;

1 pkt lehtitaikinalevyjä (en tehnyt wienertaikinaa tähän hätään...) (Ja toinen huomautus: Huomioi, että Sunnuntain lehtitaikinapaketissa on 6 levyä, Myllyn Parhaassa on 8 levyä.)

Omenahilloke:

4 kpl omenaa
1 dl vettä
0,5 dl sokeria
1 tl kanelia

1 prk Flora Vanillaa

3 tl vaniljakreemijauhetta

 

Valmista ensin hilloke. Kuori ja kuutioi omenat pieniksi. Mittaa kattilaan kaikki aineet ja keittele n. 5 min. (Itse tein niin, että kiehautin ensin veden, sokerin ja kanelin ja lisäsin omenat vasta sitten. Annoin hetken kiehua ja sekoittelin välillä lusikalla. Sammutin levyn ja annoin hillokkeen muhia kannen alla. Hillokkeen voi tehdä jo edellisenä päivänä valmiiksi ja säilyttää viileässä. Ja jos tekee reilun hillokesatsin, loput voi vaikka syödä puuron kanssa tai pakastaa.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Sulata lehtitaikinalevyt pakkauksen ohjeen mukaan ja puolita levyt. Laita muffinipellin koloihin isot paperivuoat ja painele taikinapalat vuokiin. Mikäli taikinapaloja on enemmän kuin muffinipellissä koloja, voit "ylimääräisille" paloille laittaa kaksi paperivuokaa päällekäin. 60 cm leveän uunin pellille mahtuu 12 kolon muffinipelti ja muutama paperinen vuoka. Pistele pohjat hallitsemattoman kohoamisen estämiseksi. Annostele omenahilloketta vuokiin n. 1 rkl kuhunkin, yritä jättää liemi kattilaan. Nosta muffinipelti uuniin keskitasolle. Paista n. 15-20 min. Anna jäähtyä.

Vaahdota Flora Vanilla (lisää vaniljakreemijauhe vaahdotuksen loppupuolella) ja pursota siitä muhkeat ruusukkeet omppukorien päälle. Nauti kahvin kanssa. Halutessasi voit ripsottaa hieman tomusokeria "korin" reunoille ennen ruusukkeiden pursotusta.

Oma kokeiluni on vielä hieman vaiheessa. Herkut ovat tällä hetkellä jäähtymässä ja odottavat vaniljaisia ruusukkeita -ja kahvittelijoita. Lisäilen (huonoja, edelleen sillä kännykkäkameralla otettuja) kuvia vähän myöhemmin ja kerron samalla pääsinkö näillä lähellekään esikuviaan.

 Edit. klo 15:18, lisätty kuvat;

Tässä on tulossa omenahilloke. Onnistuin mielestäni täydellisesti tämän teossa. Omput olivat pehmeitä, mutta ei kuitenkaan mössönä. Lisäksi maku oli kohdillaan.

Tässä korit ovat uunissa. En hoksannut ottaa aikaisemmin kuvaa... Tässä kuitenkin näkyy se idea, minkä näköisiä korit ovat.

Ja tässä lopputulos. Voin kertoa, että onnistuin tavoitteessani lähes täydellisesti! Nämä oli tosi hyviä!