Tein taas vaihteeksi pienen sämpylätaikinan aamusella. Ei niitä paljoa kyllä pakkaseen päässyt, sen verran pieni oli taikina, mutta saapahan pikemmin hyvän syyn leipasta parit sämpylät. Nauru

Ohje on vähän summittainen, sillä en mittaillut aineita... Uskon kuitenkin, että jokainen blogini lukija osaa tehdä sämpylätaikinan tai ainakin löytää googlettamalla käyttökelpoisen ohjeen, joten en sure epätarkkuuksia...

Sämppäreissä on

1/4 dl kaljamaltaita

n. 1 dl kauraleseitä

n. 1/2 dl 4-viljan hiutaleita

n. 1/4 dl pellavansiemenrouhetta

ripaus suolaa

1/2 litraa kiehuvaa vettä

omenahilloa (desin verran?)

2 pss kuivahiivaa

maitoa (loraus... Olisko mennyt liki pari desiä?)

vehnäjauhoja (5-6 desiä? Näitä en mittaillut, vaan kauhoin desin mitalla vähän käsituntumalla)

rypsiöljyä

voiteluun maitoa ja pinnalle seesaminsiemeniä

 

Mittaa maltaat, leseet, hiutaleet, rouheet ja suola kulhoon ja kaada päälel kuuma vesi. Anna taikinan turvota + jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Lisää joukkoon omenasose, maito, pieneen jauhomäärään lisätty kuivahiiva, jauhot ja öljy. Vaivaa taikinaksi ja kohota n. 1/2 tuntia liinalla peitettynä. Leivo sämpylöiksi ja kohota. Voitele kohonneet sämpylät maidolla ripottele päälle seesaminsiemeniä. Kypsennä 225 asteessa n. 10 min.

***************

Ohje on siis suunnilleen tuollainen, tarkkoja määriä en tiedä sanoa. Ja mun sämpylöissä ei oo suolaa, koska unohdin suolan tai siis muistin ne kyllä sit kun mulla oli melkein kaikki jauhot taikinassa. Totesin, että siinä vaiheessa on turha ruveta lisäileen suolaa, joten antaa olla. Laitetaan sit vaiks vähän enemmän voita kun tehdään voikkareita... Silmänisku