Uusimmassa Pirkka-lehdessä oli herkullinen ohje Macaroneille, eli mantelileivoksille. (Juu, ei makarooni tai pasta tai mikään rakettispagetti...) Olen näitä ohjeita katsellut ennenkin ja kuolannut mielessäni. Nyt ajattelin kokeilla...

Minulla on nyt joutilasta aikaa (päivystän töissä = koneen vieressä pitää istua ja odottaa mahdollisia asiakkaita), joten laitan ohjeen tähän näkösälle. Töiden jälkeen olen menossa kauppaan hakemaan aineksia ja tänään/huomenna ajattelin testailla -jos ei mitään yllättävää tule vastaan. Laitan kuvia omista tuotoksista ja vähän kommenttia tekemisestä sitten, kun on mitä laittaa. Siihen asti saatte katsella tätä Pirkan sivuilta kopsattua ohjetta ja kuvaa. 

Ai niin. Siinä Pirkan jutussa oli, että näitä leivoksia voi täyttää myös esim. pähkinäsuklaalevitteellä tai lemoncurdilla. Ja valmiit (täyttämättömät) leivokset voi säilyttää kuivassa, tiiviissä rasiassa ja täytettyinä näitä voi pakastaa.

MACARONIT ELI MANTELILEIVOKSET

(Noin 24 kappaletta)

Ainekset:

Macaronit eli mantelileivokset

Iso reseptikuva

1 ps (100 g) Pirkka mantelijauhetta
3 dl (180 g) tomusokeria
(1/2 rkl kaakaojauhetta)
2 kananmunan valkuaista
1 rkl hienoa sokeria (Siro)
(jauhemaista elintarvikeväriä)
Suklaatäyte:
100 g taloussuklaata
1/2 dl vispi- tai kuohukermaa

 

1. Sekoita mantelijauhe ja puolet tomusokerista keskenään. Jos haluat ruskeita leivoksia, sekoita joukkoon myös kaakaojauhe.

2. Vaahdota valkuaisia hetki yleiskoneella tai sähkövatkaimella. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista, kunnes valkuaisvaahto on kovaa. Lisää loppu tomusokeri vähitellen ja vatkaa seos kiiltäväksi. Sekoita manteli-tomusokeriseos lopuksi valkuaisvaahdon joukkoon. Jos haluat värikkäitä leivonnaisia, värjää taikina tässä vaiheessa apteekista saatavalla jauhemaisella elintarvikevärillä.

3. Pursota seok­sesta halkaisijaltaan noin 2 cm:n noka­reita leivinpaperin päälle pellille. Voit tehdä nokareet myös kahdella lusikalla. Anna pohjien seistä huoneenlämmössä noin 15 minuuttia. Paista 150 asteessa 10?15 minuuttia. Anna jäähtyä. Irrota pohjat varovasti lastalla.

4. Paloittele suklaa kattilaan ja lisää kerma. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes suklaa liukenee. Jatka keittämistä miedolla lämmöllä pari minuuttia. Anna täytteen hieman jäähtyä. Levitä suklaatäytettä pohjien sileälle pinnalle ja paina kaksi pohjaa yhteen.