Sämpylää voi tehdä varsin monenlaisilla ohjeilla. Tässä yksi perus-versio (löytyy sämpyläjauhopussin kyljestä)

5 dl maitoa, vettä tai piimää

50 g hiivaa (käytin 2 pss kuivahiivaa)

2 tl suolaa

1 rkl siirappia (käytin leipäsiirappia)

50g voita, margariinia tai öljyä

n. 10 dl sämpyläjauhoseosta (käytin n. puolet hiivaleipäjauhoja ja puolet sämppärijauhoja)

Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola ja siirappia ja alusta taikinaksi jauhoilla. Lisää alustuksen loppupuolella pehmeä rasva. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Annan taikinan kohota kaksinkertaiseksi peitettynä lämpimässä paikassa. Leivo kohonnut taikina tangoiksi ja ota siiä palasia uunipellille joko sellaisenaan tai pyöritellen. Anna sämpylöiden kohota hyvin peitettynä. Paista uunin keskitasolla n. 225 asteessa 12-15 minuuttia.

Sämpylöihin saa vaihtelua korvaamalla osan jauhoista erilaisilla hiutaleilla, lisäämällä joukkoon siemeniä, porkkanaraastetta, yrttejä, juustoa... Tai muotoilemalla sämpylät uudella tavalla.

1241366.jpg

Tässä kierteinen vuokaleipä (taikina jaetaan neljään osaan, jotka leivotaan n. 40 cm pitkiksi tangoiksi. Kaksi tankoa kieputetaan toistensa ympäri ja nostetaan vuokaan kohoamaan. Paistetaan 200 asteessa n. 20-25 min.

1241408.jpg

Entäs tämä tähkäleipä sitten? Taikina leivotaan tangoksi, joka viilletään veitsellä tai saksilla molemmilta sivuilta ja nämä "lirpukkeet" käännetään ulospäin, vähän kuin jyvät vehnän tähkässä. Kohotetaan ilman liinaa. Paistetaan ensin 250 asteessa n. 5 min jonka jälkeen lämpö lasketaan 200 asteeseen ja paistetaan vielä 15 min.