Lisäilen "summassa" kokeilemisen arvoisia reseptejä varastoistani tänne blogiin. Osaa ohjeista olen kokeillut, osa on vielä kokeilujonossa. Ja osa kokeilluista ohjeista on kuvattu, mutta kuvien kohtalo on nörttiystävämme käsissä... Lisäilen näihin kuvia sitten, kun niitä saan käsiini -joko vanhan koneen syövereistä tai sitten seuraavan leipomiskerran jälkeen.

Tämä ohje on Kotiliedestä 21/2008. Olen maistanut leipää äitini tekemänä ja tämä oli hyvää! Itse kokeilen tätä tuossa syksymmällä, kun glögipurkit taas "valtaavat" kauppoja...

Glögileipä, 3 vuokaleipää

5 dl glögitiivistettä (tai valmista glögijuomaa)

3 dl maltaita

5 dl vettä (tai valmista glögijuomaa)

50 g hiivaa

1 dl siirappia

1 rkl piparkakkumaustetta

1 rkl suolaa

5 dl puolukoita tai silputtua taatelia

6 dl ruisjauhoja

1 dl juoksevaa rasvaa

n. 12 dl hiivaleipäjauhoja

Pinnalle:

1 dl siirappia

1/2 dl vettä

 

Mittaa glögitiiviste tai 5 dl valmista glögijuomaa kulhoon. Lisää joukkoon leipämaltaat ja anna turvota muutaman tunnin ajan (tai mieluiten yön yli)

Kuumenna vesi tai 5 dl valmista glögijuomaa ja lisää maltaiden joukkoon. Murenna hiiva seokseen ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää siirappi, mausteet, puolukat tai taatelisilppu ja ruisjauhot sekä rasva. Alusta joukkoon hiivaleipäjauhot ja anna taikinan kohota puolisen tuntia vedottomassa paikassa kuten mikrossa, liinalla peitettynä.

Vaivaa taikinasta ilmakuplat. Jaa taikina kolmen voideltuun leipävuokaan tai kertakäyttöiseen kartonkivuokaan, jossa leivän voi antaa lahjaksi.

Anna leipien kohota noin 30 minuuttia ja paista 175-asteisen uunin alaosassa noin 1 1/2 tuntia. sivele valmiit leivät siirappivedellä.