Jos edellä esittelin laiskan rouvan piparit, niin tässä tulee laiskalle rouvalle vähän tuhdimpi eväs: munakas. Ja nimenomaan munakas, ei omeletti eikä munakokkeli.

Ja perin legendaarinen eväs onkin. Tällä sapuskalla meitsi on aloittanut kokkausharjoitukset. Isoveikan kanssa väänsimme aina munakkaat, jos tarvitsimme purtavaa eikä äiti ollut kotosalla soppakauhan varressa.

Tätä on helppo muunnella; tehdä ohut lirpake leivän päälle tai tehdä tuhti kaapintyhjennys-satsi lounaaksi. Ja tekotapoja löytyy vähintään yhtä monta kuin on tekijääkin. Tässä kuitenkin minun tapani (=se, miten meillä kotona munakkaat on aina tehty)

Tarvitaan:

Munia esim. 3 kpl

(loraus vettä tai maitoa)

(ripaus suolaa, pippuria, pitsamaustetta, paprikajauhetta -oman maun mukaan)

(jääkaapista löytyneitä jämiä; makkaraa, keitettyjä perunoita, keitettyä makaroonia, riisiä...)

(juustosiivuja, tomaattisiivuja...)

Riko munat kulhoon, vatkaa munien rakenne rikki haarukalla. Lisää vesi/maito. Lisää mausteet. Lisää "sattumat" (makkaroita ja perunoita voi hetken paistaa erilläänkin). Lisää paistinpannulle nokare rasvaa. Kaada munamassa pannulle. Siirtele/nostele hyytyvää munamassaa varovasti haarukalla. (Älä hankaa, ettei pannun pinnoite mene pilalle!) Kun munakkaan pinta on pikkasen hyytynyt, käännä munakas. Sammuta levy. Levitä juustosiivut/tomaattisiivut munakkaan pinnalle ja nosta sopivan kokoinen kansi pannun päälle hetkeksi "hauduttamaan" munakasta. Nosta munakas lautaselle ja syö.

Eli todellakin, perusmunakkaaseen tarvitaan vain niitä munia. Yhdestä munakkaasta saa ohuen lerpakkeen leivälle ja 3 munan munakkaasta + jääkaappijämistä saa kunnollisen aterian. Oleellista tässä on se, että tämä paistetaan molemmilta puolilta. Ja toisaalta myös se, että hyytyvä munamassa on tarkoitus pitää lettumaisena.

Tässä kuvassa on taannoinen päivälliseni. 3 munan munakas, loraus maitoa, seassa yksi grillimakkara. Mausteena kepsuttia, kyytipoikana kylmää maitoa. Ja jälkkäriksi pakastemarjoja.

Tuo munakas näyttää aika epämääräiseltä kasalta. En tiedä, miksi en osaa nykyisin kääntää munakasta ollenkaan! Aina se menee rikki ja kääntelen sen ainakin kolmessa osassa. Tosi outoa! No, onneksi se ei vaikuta makuun -tai menekkiin...