Tein tiistaina varsinaisen "kaapintyhjennyskeiton". Kuvaa minulla ei valitettavasti ole tästä keitoksestani (syötiin ennen kuin kuvaaja ehti paikalle...), ja määrätkin ovat vähän viitteellisiä...

Keitto syntyi suunnilleen näin:

Otetaan 5 litran kattila (kattila tulee ihan täyteen). Tyhjennetään pohjalle yksi pussillinen keittojuureksia (se sellanen pienempi pussi). Otetaan kuusi isoa perunaa, jotka kuoritaan ja kuutioidaan kattilaan. Hulautetaan litra vettä perään. Kipataan rasiallinen ruusukaalia (rasiassa oli arviolta n. 200-250g, rasia oli muistaakseni Pirkan), pienennetään joukkoon jääkaapista löytynyt puolikas sipulia. Niin ikään pienenetään joukkoon jääkaapista löytynyt reilu puolikas paprika. Kuutioidaan yksi kesäkurpitsa. Kuutioidaan joukkoon ylikypsää palvikinkkua, lauantaimakkaraa sekä balkania suoraan kangesta -sopivassa suhteessa. Hulautetaan lopuksi toinen litra vettä.

Levy laitetaan neloselle ja kansi lasketaan varovasti päälle. Keiton annetaan hautua hiljalleen toooosi kauan (hauduttelin varmaan lähemmäs 3 tuntia). Noin puolessa välissä kypsennystä kaapitaan keittoon vajaa lasillinen savuporosulatejuustoa. Annetaan taas hautua hiljalleen. Ihan keittämisen lopussa lisätään kourallinen kuivattua ruohosipulia sekä reilu kourallinen kuivattua persiljaa.

Ja ihan lopuks tarkistetaan maku. Makkaroista ja sulatejuustosta tulee yllättävän paljon suolaisuutta. Itse en lisännyt yhtään suolaa tai liemikuutioita (annoin samasta satsista prinsessalle, joten en edes harkinnut maustamista) ja suolaisuus oli mun suuhuni ihan sopiva.

Keitosta tuli yllättävän hyvää. Ruusukaali sopi keittoon tosi hyvin. 

Keittoon olisi voinut laittaa lisäksi ylijäämäriisiä tai -makaroonia. Ja mukaan olisi sopineet myös esim. baby-porkkanat tai naposteluporkkanat. Muitakin juureksia/vihanneksia olisi voinut laittaa. Suunnittelin laittavani tarjoiluvaiheessa keiton joukkoon vähän kotijuustoa/leipäjuustoa, mutta se tavallaan unohtui. (Aavistuksen pehmennyt kotijuusto/leipäjuusto/maitojuusto on keitossa tosi hyvää)