Työpöydällä pyöri yksinäinen sitruuna -miksi se oli ostettu, oli keittiöhenkilölle mysteeri (vaikkain keittiöhenkilö oli sen itse ostanut...). Keittiöhenkilö mietti mielessään, mihin tämän yksinäisen hedelmän käyttäisi. Vääjäämättä hiipivää homettakaan ei viitsisi odotella. Mietiskelyn aikana keittiöhenkilön mieleen nousi kerta toisensa jälkeen mm Hannan sopassa esitellyt konvehtimuffinit. Keittiöhenkilö antoi atk-tukihenkilölle kvg-tehtäväksi etsiä helppo ja muunneltava muffiniohje. Atk-tukihenkilön esitellessä löydöksiään, keittiöhenkilö ei voinut kuin todeta atk-henkilön onnistuneen tehtävässään täydellisesti. Tämän helpompaa ja muokattavampaa ohjetta ei olisi voinut toivoa! Leipomistarvikkeista oli kuitenkin pulaa. Keittiöhenkilön piti lähettää kauppa-apulainen asialle puotiin. (Siis ei "puotiin" vaan puotiin... =P) Pitkällisten vaiheiden ja tarvikevarastotäydennysten jälkeen keittiöhenkilö pääsi pyöräyttelemään muffineita.

Perusohje, jota keittiöhenkilö käytti:

(1 cup = n. 2,4 dl)

1 cup vehnäjauhoja

1/2 cup sokeria

3 rkl kaakaojauhetta/vehnäjauhoja (sen mukaan, minkä värisiä muffineita haluaa)

2 tl leivinjauhetta

1/2 tl suolaa

1 kevyesti vatkattu muna

1/2 cup maitoa (voi korvata esim. vissyllä, spritellä, mehulla, kahvilla...)

1/3 cup öljyä

 

Voitele muffinivuoka (tai muffinivuoan syvennyksiin paperiset vuoat). Sekoita kuivat aineet isossa kulhossa. Tee kuoppa jauhoseokseen. Kaada muna, maito ja öljy kuoppaan. Sekoita aineet yhteen nopeasti (esim. ruokalusikalla), taikina saa jäädä vähän kokkareiseksi. (Taikina on aika paksua). Lusikoi muffinivuokiin. Paista uunin keskitasolla 190 asteessa n. 20 minuuttia. (Koristele ennen tarjoilua esim. tomusokerilumella)

Variaatitoita perustaikinasta (kuvattuna ne, mitä keittiöhenkilö väänsi tänään...)

* Sekoita 1 prk maustamatonta Sunnuntai-kasvirasvatuorejuustoa, yhden sitruunan raastettu kuori ja sekä mehu, 1/2 dl sokeria (tai maun mukaan), lisää (vaaleaan) perustaikinaan. (Voit käyttää myös valmiiksi maustettua tuorejuustoa, notkista sitä hieman)

1222009.jpg

* Sekoita 30-90 g Philadelphia-tuorejuustoa ja 2 rkl sokeria vaaleaksi ja kuohkeaksi seokseksi. Lusikoi muffinivuokiin ensin 2 rkl perustaikinaa, sen jälkeen n. 1 tl juustoseosta ja päälle loput taikinasta.

* Lusikoi (vaaleaa) perustaikinaa vuokiin 2 rkl, laita jokaiseen vaahtokarkki (esim. Ässä Pehmix) ja lusikoi loppu taikina päälle

1222014.jpg

* Jaa (vaalea) perustaikina vuokiin. Paina jokaiseen Omar-kermakaramelli

1222005.jpg

(Pyydän kiinnittämään erityistä huomiota muffinien malliin -ruusuvuoka on ihana!)

* Lisää taikinaan pakastemustikoita/raparperia/kauden marjoja/marmeladia

* Jaa (tummaa) perustaikinaa vuokiin 2 rkl, laita jokaiseen suklaakarkki ja lusikoi loppu taikina päälle

1222012.jpg

(Tässäkin pyydän kiinnittämään muomiota muffinien malliin -näissä on mallina päivänkakkara/gerbera/auringonkukka tms. Ruusu- ja päivänkakkaravuokiin olen laittanut koko taikinan/6 muffinia, ovat sen verran isompia. Ja näissä päivänkakkara-muffineissa nuo vaaleat kohdat... Ne on mannaryynejä. Varmistuksen varmikstukseksi suihkautin silikonivuoan ruokaöljyllä ja ripsautin pikkasen ryynejä... Ettei vahingossakaan tarttuisi kii...)

*****

Samalla idealla voi tehdä myös suolaisia muffineita.

1222000.jpg

Tässä ohje kinkku-ananas-mozzarella-muffineihin:

1 1/2 cup vehnäjauhoja

1 tl suolaa

2 tl leivinjauhoja

1 prk ananasmurskaa

100g kinkkusuikaleita

2 munaa

1 tlk (=2dl) ruokakermaa/vastaavaa kasvirasvavalmistetta

 

Sekoita taikina. Laita muffinivuokiin jokaiseen pala mozzarellaa (leikkaa tangosta sormenpäänkokoisia paloja tai puolita mozzarellapalloja), jaa taikina vuokiin. Ripottele päälle mozzarellaraastetta. (150g pussi riittää 2 pellilliseen)