Minulle jäi tuosta lime-piiraasta ylimääräisiä valkuaisia, joten päätin tarttua härkää sarvista ja kokeilla marenkia. En ole tainnut koskaan tehdä marenkia. Tai koskaan ja koskaan -ehkä joskus kotona äidin opastuksella (Britantortun päälle tms), mutta siihen se on sitten jäänytkin.

Googlettelin erilaisia marenkiohjeita päästäkseni selville, miten ilmava ja kestävä vaahto syntyy.

Reseptivihossa neuvottiin lisäämään valkuaisiin ripaus suolaa ja vatkaamaan kovaksi vaahdoksi. Sen jälkeen lisätään 1/3 sokerista koko ajan vatkaten. Vispaa muutama minuutti. Lisää loput sokerit ja jatka vatkaamista vielä n. 5 min. Lisää lopuksi pieni tilkka etikkaa. Lisäämällä etikkaa 1 tl / 3 valkuaista saat kuohkeamman vaahdon. (Suolan funktio ei minulle selvinnyt. Tietääkö joku?)

Finfoodin sivuilla vinkattiin, että valkuainen vaahtoutuu nopeammin, kun seoksen pH laskee. Lisäämällä valkuaiseen tilkka happoa (esim. etikkaa tai sitruunamehua) saadaan nopeammin ja kestävämpää vaahtoa.

HerkkuHovin marengeista nappasin (muka) valkuaisten ja sokerin suhteen, mutta loppupeleissä innostuin vähän sooloilemaan ja seokseni ei ollut lähelläkään Essuliinin ohjetta. =D Lisäksi ideoin Sekasopan Marien innoittamana maustetun marenkin.

Tein marengin seuraavalla ohjeella:

5 valkuaista (neljä olisi riittänyt ja neljä valkuaista jäi lime-piiraasta, mutta halusin harjoitella keltuaisen erottelua)

3 dl sokeria

ripaus suolaa

1 tl piparmintuaromia (DrOetkeriltä)

1 tl etikkaa

(karamelliväriä)

Kaada valkuaiset ja ripaus suolaa puhtaaseen, kuivaan kulhoon. Vatkaa kovaksi vaahdoksi. Lisää 1/3 sokerista koko ajan sekoittaen. Vatkaa muutama minuutti. Lisää loput sokerit ja jatka vatkaamista vielä n. 5 min. Lisää lopuksi pieni tilkka etikkaa ja piparminttuaromi. Vaahdota vielä hetki. (Sekoita karamelliväri varovasti vaahtoon puhtaalla lusikalla tai nuolijalla.)

Osasta massasta tein ihan perinteisiä marenkeja; pursota leivinpaperilla vuoratulle pellille nokareita tai nostele kahden lusikan avulla. Paista 75 asteessa n. 1 1/2 - 2 tuntia, kunnes ovat kuivia. Sammuta uuni paiston jälkeen ja avaa uuninluukku --> jouduttaa marenkien kuivumista. (Ota marengit pois vasta kun uuni on kylmä)

Tässä marengit paistamattomina:

1833923.jpg

Valmiita marenkeja en ole vielä päässyt maistamaan. Marengit ovat vielä uunissa. Kohtapuoliin avaan luukun ja annan marenkien kuivua aamuun asti.

Osasta massasta tein Sekasopan Marein ohjeella pusuja. Marien blogista löytyy hyvä, kuvitettu ohje. Kannattaa lukea postauksen kommenttiketjua läpi, sieltä saa monta kullanarvoista vinkkiä marenkiin ja pusuihin liittyen. Tässä ohje suoraan Marielta:

PUSUT (noin 15 kpl)

Vaniljavaahto:
3 munan valkuaista
2 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Pohjiksi:
15 kpl keksejä (esim Marie) tai 7-8 ohutta vohvelilevyä

Kuorrutukseen:
150-200g suklaata
noin 1 tl öljyä

Erottele kananmunista valkuaiset varoen, jottei yhtään keltuaista pääsee joukkoon. Laita puhtaaseen ja kuivaan kulhoon valkuaiset ja puolet sokerista ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeria pikkuhiljaa koko ajan vatkaten, kunnes vaahto on niin sitkeää, että se pysyy kulhossa, vaikka kääntäisit kulhon ylösalaisin. Mausta vaahto vaniljasokerilla tai muulla haluamallasi makuaineella. Kääntele seos sekaisin.
Painele vohvelilevystä muotilla pyöreitä pohjia tai käytä keksejä. Laita pohjat paperoidulle pellille ja pursota vaahto pursottimella tai kulmasta auki leikatulla muovipussilla keoiksi pohjien päälle. Paista vaahtokekoja uunissa 150c 6-8 minuuttia niin, että vaahto kiinteytyy.
Pilko sulkaa paloiksi ja sulata se öljytilkan kanssa vesihauteessa tai mikrossa. Kasta vaahtokeot jäähtyneeseen suklaaseen ja nosta alustalle. Koristele pusut halutessasi esimerkiksi nonparelleilla tai kookoshiutaleilla. Laita kuorrutetut pusut jääkaappiin kovettumaan ja säilytä ne myös siellä. Parhaimmillaan pusut ovat seuraavana päivänä.

Erilaisia makuvaihtoehtoja:
Mokkapusut: 1 tl pikakahvijauhetta
Kaakaopusut: 1-2 rkl kaakojauhetta
Mariannepusut: 1 dl Marianne-murskaa
Kookospusut: 2 dl kookoshiutaleita
Mansikkapusut: käytä vain 1/2 dl tavallista sokeria ja 1 1/2 dl mansikkatomusokeria

Itse käytin pohjina kaurakeksejä. Pusuista tuli kivoja suupaloja. Ja massa oli siis piparminttuaromilla maustettua ja punaisella elintarvikevärillä värjättyä.

1833934.jpg

Tässä pusut uunin jälkeen. En tiedä, johtuiko suolasta, etikasta vai aloittelijan tuurista, mutta valkuaisvaahto pysyi aikas hyvin kasassa, eikä levinnyt kuten monilla pusuntekijöillä. Itse asiassa pursotin yhteen menoon kaksi pellillistä pusuja ja pellillisen marenkeja ja ne marengit saivat odottaa uunivuoroaan jonkun parikymmentä minuuttia. Edes siinä kohtaa marenki ei lässähtänyt.

Lopuksi koristelin pusut sulatetulla suklaalla. Sepäs ei käynytkään niin helposti kuin Mariella... Käytin Maraboun maitosuklaan ja Fazerin Taloussuklaan sekoitusta + joukossa useampikin liraus rypsiöljyä. Ehkä suklaa sulatuksessa meni joku pieleen, suklaa taisi olla liian paksua tai jotain. Tai no, päätelkää itse... =D

1833938.jpg

(Täytyy kyllä mainita, että marenkimassa pysyi keksien päällä suklaaupotuksen ajan ihan hyvin -vain yhdestä tipahti täytteet.)

Hyviä nämä pusut kyllä oli. Ja tuota suklaa-osastoa lukuunottamatta ihan helppojakin tehdä!