Omenat alkavat kypysyä, ja makustelin mielessäni tuoretta omenapiirakkaa. No, pakkohan sitä... Tein kokeilumielessä kaksi piirakkaa, joiden ohjeet olivat "samanlaiset, mutta erilaiset".  Toisessa pohjana on pula-ajan monikäyttöinen piiraspohja, ja toinen ohje on vanhasta ME-lehdestä, munaton marjapiirakka. Ohjeet ovat samanlaisia siinä mielessä, että molemmissa sekoitetaan kuivat aineet kulhossa ja nesteiden lisäämisen jälkeen sekoitetaan nopeasti taikinaksi. Eli helppoja tehdä, ei vaadi taikatemppuja onnistuakseen. Munaa ei tule kumpaankaan. Ja sitten taas ero tulee siinä, että toisessa on nesteenä piimä (kohotus soodalla) ja toisessa on omppumehua ja pullomargariinia (kohotus leivinjauheella).

Molemmat ohjeet ovat suht. pieniä, eli näistä tulee pieni uunivuoallinen/lasagnevuoallinen piirakkaa. Pellille tehtäessä taikina kannattaa tehdä kaksin tai kolminkertaisena (riippuu siitä, miten paksun piirakasta haluaa)

Tämä omenapiirakka on "munaton marjapiirakka"

Eli näin:

1 1/2 dl sokeria

4 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta

1 tl vanilliinisokeria

2 1/2 tl leivinjauhetta

1 dl juoksevaa margariinia (käytä kasvirasvamargariinia, niin käy maidottomillekin, tai ainakin laktoositonta, niin käy laktoosivaivaisillekin)

2 1/2 dl omenamehua

Päälle:

1/2 l pakastemarjoja

1-2 rkl sokeria

Sekoita keskenään sokeri, vehnäjauhot, vanilliinisokeri ja leivinjauhe.

Lisää margariini ja mehu. SEkoita seos nopeasti taikinaksi. Vuoraa uunivuoka (24x30 cm) leivinpaperilla ja levitä taikina sen päälle. Ripottele taikinalle marjat.

Kypsennä leivonnaista 200 asteessa puolisen tuntia. Rpottele leivonnaisen päälle sokeria heti uunista oton jälkeen.

Vinkki! Jos haluat marjaruutuihin mantelista makua, ripottele marjojen päälle mantelirouhetta tai -lastuja.

(Päällä siis omenalohkoja suoraan puusta ja ripaus kanelia, kuumana ripottelin hieman sokeria pintaan)

Ja tämä yksilö taas on pula-ajan piirakkaa.

Ja se menee näin:

3dl piimää
11/2 dl sokeria
2tl vaniljasokeria
1tl soodaa
31/2 dl vehnäjauhoja
Aineet vain sekoitetaan sekaisin, ja kaadetaan vuokaan. Piirakkaan sopii omput, puolukat, herukat ym.  Paistetaan 200 asteessa n. 20-30 min tai kunnes kypsää.

(Tässäkin omppulohkoja, samaisesta puusta, sekä ripaus kanelia. Ja paiston jälkeen ripsotin hiukan sokeria)

Olen minä tässä kesän aikana muutakin leiponut, viikko sitten tein riisipiirakoitakin Mimmi Mutikaisen ohjeella.

(Nuo pari tummaa tuossa päällä, niissä on mustikka-riisipuuroa, kun perinteinen riiskryynipuuro loppui kesken ja kaksi kuorta oli täyttämättä... Onneks sattui jääkaapissa olemaan pikkurinsessaa varten puuroa... Aavistuksen oli mauttomia, koska pikkupimun sapuska on vielä suolatonta. Mut ideana ihan toimiva!)