Marsipaani sopisi tuonne kakunpäällisiin. Toisaalta siitä saa tehtyä myös erilaisia koristeita, joten laitan marsipaanista oman otsakkeen.

Wikipedian mukaan "marsipaani on manteleista ja tomusokerista tehty makeismassa. Perusreseptiin tarvitaan yhtä paljon manteleita ja tomusokeria (mitattuna painossa). Mantelit kuoritaan ja jauhetaan, lisätään tomusokeria sekä tilkka vettä ja mahdollisesti karvasmanteliöljyä tai muita makuaineita. Marsipaania on helppo sekä muotoilla että värjätä. Tuttuja muotoja ovat mm. marsipaanipossut ja hedelmät. Marsipaania käytetään myös paljon suklaamakeisissa."

Kotikokki.netistä löytyi marsipaanille ohje:

500 g tomusokeria

450 g mantelijauhoja (mitä hienompi rakenne, sen parempi

2 kpl kananmunan valkuaista

1/2 tl vaniljaesanssia/uutetta

1 tl sitruunamehua

(elintarvikeväriä)

Tee näin:

1. Siivilöi tomusokeri kulhoon mantelijauheen kanssa. Lisää joukkoon loput ainekset ja sekoita hyvin. Vaivaa taikinaa käsin, kunnes muodostat pehmeän, tasaisen ja kiinteän taikinapallon...
Huom! Jos et halua käyttää kananmunaa, voit korvata sen nestemäärän brandy/vesi-seoksella.

2. Säilytä taikinaa kelmuun käärittynä jääkaapissa.
 
Marsipaanikoristeet
 
Marsipaanista saa tehtyä monenmoisia koristeita kukista erilaisiin hahmoihin.
 
Esimerkiksi ruusuja voi tehdä marsipaanista monella eri tavalla. Tässä muutama tapa: Tätä kokeilin itse taannoin. Tässä Sekasopan Marien tyylinäyte. Leivoskurssilla opettajamme kokosi tuolla Marien tyylillä ruusut, mutta leikkasi lehdet terävällä veitsellä suoraan marsipaanipötköstä. (Leikataan ohuenohut kiekko, tarvittaessa hieman ohennetaan lusikankärjellä -reunat saa jäädä hieman röpelöisiksi- ja kootaan ruusuksi).
 
Erilaisilla muoteilla marsipaanista saa monenmuotoisia kukkia ja lehtiä.
 
Hahmojen muotoilu marsipaanista on varmasti kaikille meistä "tuttua" lapsuudesta. Olemmehan muotoilleet muovailuvahastakin vaikka mitä! Possut, sammakot, hepat, satuhahmot... Mielikuvitus asettaa rajat. Tässä muutama minun luomukseni. Tarvittaessa hahmojen runkoon voi tukirakenteena käytää kuivahtaneita marsipaanimöykkyjä tai rungon voi vääntää rautalangasta ja päällystää marsipaanilla. (Ulla on tehnyt näin). Vaativampien hahmojen osalta muotoilu kannattaa aloittaa ajoissa, jotta hahmon osta ehtivät hieman kuivahtaa. Näin hahmo pysyy kasassa eikä valu kuin jätkän räkä... Kuivahtaneiden osien liimaamiseen voi käyttää esim. vesitilkkaa tai vaikka vedestä ja tomusokerista tehtyä löysää "liimaa"
 
Marsipaani kakun päälle
 
TalkaMat kertoo marsipaanin käsittelystä näin:

Kaulitse marsipaani pölysokerilla jauhotetun kelmun päällä n. 1½ kertaa kakkuasi suuremmaksi. Nosta ohuen ohut marsipaanilevy kelmuineen kakun päälle siten, että kelmu jää päällimmäiseksi. Painele kuorrute tiiviisti kakun päälle ja silittele sitä kädellä kelmun lävitse. Poista kelmu ja leikkaa ylimääräiset kuorrutteet pois.

Siloita kakun pinta kostealla kädellä tai tasoituslevyllä. Voit myös muovata marsipaanista pallon ja hieroa sillä kakun pinnan kiiltäväksi. Varo pysäyttämästä palloa, sillä marsipaanikerros liimautuisi kiinni palloon!

Sekasopan Mariella ja Kinuskikissalla on hyvät (kuvitetut) ohjeet marsipaanilla kuorruttamiseen.