Tämä vuokaleipä on tosi helppo tehdä ja tosi helppo muunnella -jauhoja voi vähän vaihdella, käyttää jotain puurohiutaleita tai leseitä, laittaa mausteita (yritit, siemenet)... Maistuvaa, kotitekoista... Ja se tuoreen leivän tuoksu!

Tällä ohjeella tulee kaksi vuokaleipää. Kun käytän kahta pitkulaista vuokaa (toinen on 2l ja toinen 1,5l), tulee mukavan korkeat leivät. Ja kun käytän kahta 2l vuokaa (ovat lyhyempiä ja leveämpiä), leivät jäävät vähän mataliksi. Niihin voisi ajatella 1,5x taikinaa...

Ohje:

5 dl vettä

50g hiivaa (käytin 2pss kuivahiivaa)

2 tl suolaa

2 dl ruisjauhoja (tai jotain hiutaleita)

n. 9dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja (myös valmis sämpyläjauhoseos käy)

50g voita tai margariinia sulatettuna (tai 1/2dl juoksevaa margariinia tai öljyä)

(Halutessasi mausteita, esim. 1rkl kuminaa, jotain yrttejä, kenties pähkinärouhetta...)

voitelemiseen piimää

 

Kaada haalea neste kulhoon ja liuota hiiva joukkoon. (Jos käytät kuivahiivaa, sekoita se jauhoihin ennen lisäämistä) Lisää suola (ja mausteet) sekä jauhot ja sulatettu voi. (Jos käytät hiutaleita, lisää ne ensimmäisenä ja anna minuutti-pari turvota). Alusta taikina hyvin. Annan taikinan nousta liinan alla kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta kaksi vuokaleipää. Laita leivät hyvin voideltuihin vuokiin ja anna kohota liinan alla. Voitele piimällä. Paista 200 asteessa 40 minuuttia.

 

Lallatilaan blogista bongasin kivan vinkin muffari-sämpylöistä. Niitä kokeillaan seuraavaksi. Jostain syystä mulla on vuokaleivät nyt pop! Yksittäisten sämpylöiden pyörittely ei oikein nappaa...