Kesäkeitto, tuo perinteinen kesäruoka... Ah, mikä nautinto!

Tuoreita (ehdottomasti kotimaisia!) raaka-aineita alkaa olla kaupoissa jo aikas kivasti. Pyöräytin kesän ensimmäisen kesäkeiton jussi-viikonlopun kunniaksi. Helppoa ja hyvää kesäruokaa. Ja valmistuu nopsasti -tuoreet vihannekset kypsyvät ihan hetkessä. Periaatteessa keiton voi tehdä "mitä kaapista löytyy"-periaatteella ja lisätä kasviksia oman maun mukaan. Tuore kesäkurpitsa olisi sopinut hyvin tai loppukesällä vaikka tuore lanttu. Ja mikä estää lisäämästä vaikka retiisiä, pinaattia tms. Mistä kukin tykkää...

Ohjeen "pohjaksi" katselin kuukkelilla erilaisia kesäkeitto-ohjeita ja niistä sovelsin raaka-aineiden mukaan. Loppupeleissä minulla oli (taas kerran) lientä paaaljon enemmän kuin sattumia. Soppaa syötiin kaksi kertaa (+ 2x mulle eväät töihin) ja lientä olisi riittänyt vaikka kolmannellekin kerralle. Mitään tarkkoja määriä en osaa antaa, mutta kesäkeittoon laitoin:

1 l vettä

uusia perunoita pesynä ja paloiteltuna (ihan pienet, sormenpään kokoiset perunat menee kokonaisinakin)

uusia porkkanoita nippu paloiteltuna (kuori, jos tykkäät)

tuoretta kukkakaalia, minulla oli kolme pienehköä

tuoretta sipulia, käytin 4-5 punasipulia ja n. 10 cm vartta/sipuli

tuoreita herneitä, kuorin lähes 2 litraa herneenpalkoja, saaliina oli n. 400g salaattirasiallinen herneitä... (muuten, vain yhdessä palossa oli mato!)

1 l maitoa

2 dl ruokakermaa

2 rkl vehnäjauhoja

ruohosipulia, persiljaa ja tilliä (kuivattuina)

suolaa, sokeria, valkopippuria

voita

 

Valmistus meni suunnilleen näin:

Kiehauta litra vettä kattilassa. Lisää kasvikset (laitoin kaikki kerralla) ja ripaus suolaa. Keittele puolikypsiksi (n. 10 min). Lisää maito, annan pulpahtaa, lisää suurus (kermaan sekoitetut jauhot) ja herneet, keitä n. 5 min. Lisää kuivatut yrtit, ripaus sokeria ja valkopippuria. Tarkista maku. Lisää lopuksi nokare voita.

1671000.jpg