Tänään juhlittiin toinen erä esikon 3-v synttäreitä. Tarjolla oli taas suolaista ja makeaa, vähän samalla kaavalla kuin viimeksikin.

Suolaisena oli voileipäkakku, joku vaan ehti kävelemään kakun yli...

Leipänä on kolme vuokaleipää (tein itse, perus-kakkotaikina kypsennettynä leipävuoassa). Kostutus on omena-päärynätuoremehua.

Ensimmäinen ja kolmas väli on kinkkutahnaa:

n. 2/3 500g palvileikepaketista (loput koristeluun)

n. 1,5 maustekurkkua

paprikaa (n. 3/4 - 4/5, koosta riippuen -loput koristeluun)

1 prk mustapippurituorejuustoa

1 prk maustamatonta tuorejuustoa

1 prk ananasmurskaa

Ajetaan yleiskoneella tasaiseksi mössöksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa maustekurkkua, paprikaa, kinkkua tms. Maistele, maistele ja maistele. Muista, että maku "tekeentyy" jos teet kakun jo edellispäivänä. Tästä määrästä jäi hieman yli, vaikka kakku onkin aika iso.

 

Toinen väli on munavoita:

n. 1/3 rasiaa Keijua tms voileipälevitettä (400g taitaa olla normaali rasiakoko?)

n. 1/2 prk kermaviiliä

n. 1/2 prk raejuustoa, Valion Arkirae (onks se joku 500g rasia?)

7 munaa keitettynä ja pienittynä (munaleikkurilla ristikkäin, tulee pientä, mutta ei liian hienoa mössöä)

(ripaus suolaa)

Notkista keiju kermaviilillä, lisää raejuusto ja kananmunat. Maista suolan tarve.

 

Kokoa kakku jo edellisenä päivänä, jos mahdollista. Kiedo kakku kosteaan voipaperiin, nosta päälle esim. leikkuulauta painoksi ja vie kakku kylmään.

Kuorrute:

1 ras ruohosipuli-tuorejuustoa

1/2 prk kermaviiliä

2 ras maustamatonta tuorejuustoa

Koristeena Aamupala-Cheddarista muotilla otettuja jalanjälkiä, pientä paprikasilppua, kinkkurullia ja juustoraastetta.

 

Makeaa puolta edusti tämä suklainen ayshire-lehmä. Tällä kakulla osallistun samalla SLY10:n leivontakilpailuun, jonka aiheena on rakkaus ja koristelu. (Rakkaus näkyy tässä sekä rakkautena eläimiin ja suomalaiseen ruuantuotantoon, erityisesti siinä, että tämä on tehty rakkaalle esikoistytölle synttärikakuksi)

(Juu, kuva on mun ottama, joten se on pikkasen kehno...)

 

Pohja on tämä suklainen kakkupohja. Tein pohjan n. 23cm halk vuokaan (yhden) ja paistoin sitä siis n. 50 min. Tein pohjan valmiiksi jo torstaina, niin sitä oli helpompi leikellä. Ja kun tuo vaaleakin pohja, tämä oli tosi maukas pohja ja rakelteentaan tukeva ja kostea. Tätä oli ilo käsitellä!

Leikkasin kakun lehmän muotoon. Piirsin ensin vuokaa apuna käyttäen voipaperille ympyrän. Ympyrän molemmilta sivuilta leikkasin "terälehdet" pois. Loppua pohjaa vähän pyöristelin kulmista. "Terälehdet" asetin strategisesti pään alle ja sain näin pään mukaisen reunan korville. Ja kun kääntelin hetken "jämä-terälehtiä", sain niistä sopivasti korvat. Leikkasin korville vielä pienet kolot päälalle. Tässä hiukan huono kuva kaavoista.

Ja tässä kuvassa näkyy ehkä paremmin palojen asettelu:

Leikkasin ensin pohjasta nuo osat ja halkasin pohjan vasta sitten. Kaavojen asettelu kakun päälle helpottuu kovasti, kun käyttää coctailtikkuja "nuppineuloina".

Kostutuksena on käytetty omena-päärynätuoremehua.

Ensimmäisessä välissä on sipaisu Bonan Marjaisat palat -sosetta sekä Flora vispistä ja vadelmamoussejauheesta tehty vaahto.

Toisessa välissä on sipaisu Hedelmäiset palat -sosetta, makeuttamaton Flora vispi vaahtona (n. 3 tl vaniljakreemijauhetta joukossa), kuutioitua säilykepersikkaa sekä rouhittuja pätkiksiä.

Kokosin kakun jo lauantaina, joten se sai rauhassa kostua ja "tekeytyä" yön yli.

(Täytteitä jäi yli, joten lopuista sekoitin jälkkärin ja sotkin loput persikkakuutiot ja pätkisrouheen joukkoon -NAMIA!)

Kuorrutteen tein hieman ennen h-hetkeä. Kuorrutteessa on n. 1/3 rasiaa Keijua (myös muut voileipämargariinit käy tai vaikka tavallinen voi), 1 rasia maustamatonta tuorejuustoa, 1 paketti tomusokeria ja 3 tl vaniljasokeria. Nämä on vaahdotettu sähkövatkaimella ja joukkoon on lorautettu tilkkanen maitoa, niin seoksesta tuli sopivaa levitettäväksi.

Levitin ensin koko kakulle ohuelti valkoista kreemiä. Jos olisin käyttänyt voita tai oivariinia, olisin voinut laittaa kakun tässä kohtaa hetkeksi kylmään, jotta kuorrutekerros olisi kovettunut hieman. Otin valkoista kreemiä sivuun toiseen astiaan n. 2-3 rkl ja toiseen 4-5 rkl. Pienempään määrään lisäsin 3 tippaa karamelliväriä (ihan kaupan värejä). Tällä kreemillä sivelin turvan sekä korvan keskelle pienet viirut. Toiseen astiaan lisäsin ensin 1 tl kaakaojauhetta. Tällä hailakalla kreemillä sivelin sarvet. Sitten lisäsin kreemin joukkoon vielä n. 2 tl kaakaojauhetta. Tällä tummalla ja lopulla värjäämättömällä kreemillä sivelin loput lehmästä sopivan laikukkaaksi. (Onneksi ay-lehmät ovat perin kirjavia, joten laikkujen sijainti, koko ja määrä on täysin tekijän kädessä...)

(Kuorrutetta jäi hieman yli. Lopun kreemin voi säilyttää pari päivää jääkaapissa ja käyttää vaikka muffinien kuorrutteena. Tai sitten sen voisi sotkea noiden täytevaahtojämien joukkoon ja syödä jälkkärinä -siis jos kakun kokoaa ja kuorruttaa samana päivänä)

Lopuksi viimeistelin lehmän karkeilla. Sieraimia markkeeraavat karkit on jotakin "hedelmäpapuja", silminä on toffeekastanjat tms ja räpsyripset on leikattu lakumatosta, myös lakunauha olisi sopinut tähän. Ja kun kaupasta löytyi sopivasti keltaisia sitruunahuulia, niistä tuli täydelliset EU-korvamerkit. Nuo korvamerkit kiinnitin pienillä coctailtikun pätkillä.