Intouduin joulun kunniaksi kokeilemaan kotitekoista sinappia. Googlettelin erilaisia ohjeita ja tein pienen makukokeilunkin. Lopulta kokeilin.

Ensimmäisen kokeilun tein tämmöisellä ohjeella:

4 rkl sinappijauhetta

1/2 tl suolaa

4 rkl tomusokeria

1 1/2 rkl väkiviinaetikkaa

2 1/2 rkl vettä

1-2 tl öljyä

 

Sekoita keskenään kaikki muut aineet paitsi öljy. Kaada öljy seoksen pinnalle ja anna sinapin maustua ja tekeytyä huoneenlämmössä päivän tai pari. Sekoita sinappi ja öljy tasaiseksi ennen tarjoamista.

Sinappi säilyy viileässä pitkään. Pane muutama tippa öljyä sinapin pinnalle suojaamaan kuivumiselta.

Tässä sinapissa oli maut kohdillaan, mutta se oli turhan löysää meidän makuumme. (Maultaan sinappi muistuttaa Oparin kotisinappia, jos joku tunnistaa paikallisen herkun.)

Edellisen ohjeen pohjalta aloin sitten soveltamaan erilaisia ohjeita yhteen. Samalla suurensin valmistusmäärää -lopulta minulla taisi olla litra valmista sinappia...

Meidän joulusinappi tehtiin tämmöisellä ohjeella:

6 dl sinappijauhetta

0,25 dl suolaa

6 dl tomusokeria

2,25 dl väkiviinaetikkaa

3,75 dl vettä

0,5-1 dl öljyä

0,33 dl maissitärkkelystä

 

Sekoita kattilassa kaikki muut aineet paitsi etikka. Kiehauta seos koko ajan sekoittaen, älä keitä. Lisää joukkoon etikka ja sekoita tasaiseksi. Purkita puhtaisiin purkkeihin, lisää päälle öljy ja sulje purkit. Anna olla huoneenlämmössä vuorokauden ajan ja nosta purkit viileään.

Lopullinen makutesti on vielä tekemättä. Sitten kinkun kanssa vasta... Toivottavasti maku ja rakenne ovat kohdillaan! Tässä kuitenkin (huono) kuvaa valmiista sinapista.

Tämä sinappi on huomattavasti vaaleampaa kuin tuo ohje, jota alunperin testasin.